Barcelona

Les corrides s'acomiaden de Catalunya amb un últim acte a la Monumental

Catalunya acomiada les curses de braus. El matador madrileny José Tomás i el català Serafín Marín, juntament amb Juan Mora, han torejat i matat els últims braus de la Plaça de Toros Monumental de Barcelona. Ha estat l'última corrida a la capital d'acord amb la prohibició del Parlament que entra en vigor l'1 de gener del 2012. Tot i això, el PP està convençut que la d'aquest diumenge no serà la darrera cita de la tauromàquia a Catalunya, mentre que la resta de partits han aplaudit que s'acabi amb aquesta activitat.

Actualitzat
La Monumental ha tancat la porta a la història de la tauromàquia a Catalunya. Aquest diumenge s'ha celebrat la darrera corrida de toros, amb les entrades exhaurides des de fa dies. Els matadors José Tomás, Serafín Marín y Juan Mora han torejat els últims sis braus que han mort a la plaça barcelonina. Les curses de braus s'acaben a Barcelona perquè l'1 de gener del 2012 entra en vigor el veto del Parlament a aquestes celebracions.

Als afores de la Monumental s'han tornat a reunir desenes d'antitaurins per tornar a fer sentir la seva veu contra les corrides. A la sortida de la corrida, un grup d'aficionats als toros els han anat a buscar i han protagonitzat enfrontaments. Mentre els assistents a la cursa treien a collibè els tres toreros, una vintena d'aficionats s'han acostat a una desena d'animalistes. Hi ha hagut empentes i cops, però els aldarulls han estat breus i s'han acabat amb una intervenció dels Mossos d'Esquadra.

Ja abans de la corrida hi havia hagut algun moment de tensió. Com sol passar, taurins i antitaurins han xocat als afores de la plaça, però la presència policial ha garantit que no es passés dels insults. Els defensors de les corrides han cridat que "Catalunya és taurina" i han increpat els animalistes que portaven cartells on es podia llegir "Adéu", "Mai més" i "La tortura no és cultura".

Ressò internacional

La prohibició de les corrides de toros ha encès el debat a Catalunya, però també fora de les nostres fronteres. La darrera cursa a la Monumental ha agafat dimensió internacional amb el ressò que li han donat mitjans com la BBC, la CBS o Al-Jazeera.

Les pàgines web d'aquest mitjans, i de molts d'altres, s'han convertit en un fòrum de debat entre usuaris partidaris i detractors de les corrides.

Amb el PP, Ciutadans i el PSOE

La corrida a la Monumental ha tingut públic polític. Els líders del Partir Popular i Ciutadans, Alícia Sánchez-Camacho i Albert Rivera, han assistit a l'esdeveniment. Abans d'entrar a la plaça, Camacho ha assegurat que "el PP està compromès amb la llibertat". La presidenta dels populars catalans ha assegurat que seguirà defensant que la prohibició no es faci efectiva. Rivera, per la seva banda, ha denunciat el que considera una hipocresia dels abolicionistes que defensen els drets dels animals però permeten que es blindi els correbous.

També ha anat a la Monumental l'exministra de Cultura del PSOE Carmen Calvo, que ha augurat que "no serà l'última tarda de toros a Catalunya", ja que segons la seva opinió "segurament" s'han envaït competències de l'Estat en la prohibició i "el Tribunal Constitucional podrà posar les coses al seu lloc".

No llencen la tovallola

Els taurins encara mantenen l'esperança que n'hi pugui haver més, ja que hi ha un recurs presentat pel PP i pendent de resolució al Tribunal Constitucional. A més, asseguren que preparen una iniciativa legislativa popular per presentar-la al Congrés espanyol.

Precisament, aquest dissabte el cap de files del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, ha assegurat que en un moment o altre hi haurà més corrides, "bé per una resolució del Constitucional o bé per una llei que s'aprovi des del Congrés". La resta de partits han aplaudit la fi de la tauromàquia, que consideren un exemple de tortura animal. L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha explicat que ni ell ni cap membre del seu govern assistirà a la darrera corrida de toros a Barcelona. Trias ha celebrat que s'acabi una activitat que, ha dit, respon a una "lògica indiscutible de defensa dels animals".

Què es farà a la Monumental?

El final de les corrides a la plaça de toros de Barcelona suposa un altre debat: la incertesa sobre l'ús que a partir de l'any vinent es donarà a l'espai de la Monumental.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut