La tauromàquia té una arrelada tradició en països com Mèxic i Colòmbia (AFP)

Les corrides, prohibides a la plaça de toros més gran del món, a Mèxic

La decisió d'un jutge federal és indefinida, mentre no hi hagi una sentència ferma després de la demanda d'una ONG animalista

RedaccióActualitzat

La justícia mexicana ha ordenat aquest divendres la suspensió indefinida de les corrides de toros a la plaça de Mèxic de la capital, la més gran de tot el món. Mentre duri el procés judicial, que es pot allargar mesos i que determinarà la prohibició definitiva o no dels espectacles taurins a Ciutat de Mèxic, totes les curses programades durant els pròxims mesos han quedat cancel·lades.

Tot i així, l'empresa (Tauro Plaza México) i el govern municipal tenen ara 10 dies per impugnar la decisió del jutge federal Jonathan Bass.

La plaça de toros més gran del món potser ja no viurà més tardes de corrides (AFP)

La plaça de Mèxic, amb capacitat per a més de 40.000 persones, ja estava tancada des del 28 de maig, quan el jutge va acceptar el recurs de l'entitat Justicia Justa, que qualificava de "degradants" les corrides i al·legava que "els animals estan protegits pel dret a un medi sa, per la qual cosa hauria d'estar il·legalitzada tota mena de maltractament i patiment causat per l'ésser humà a un animal". L'ONG animalista assenyalava com a autoritat responsable el govern mexicà.

Els grups animalistes guanyen pes arreu del món (Reuters/Edgard Garrido)

Per la seva banda, els pro taurins de l'associació Tauromaquia Mexicana reclamen el dret individual a la cultura, assegurant que "no és igual un toro de lídia que una mascota" i que el maltractament "no significa el mateix per a totes les espècies".


La decisió judicial pot ser l'estocada final a la tauromàquia a Mèxic

La prohibició cautelar, però, no afecta la resta de places de toros del país, on la tauromàquia mou un negoci de 7.000 milions de pesos mexicans cada any, més de 330 milions d'euros. Això sí, obre la porta que altres associacions en altres parts del país puguin utilitzar-la com a jurisprudència. A part, al Parlament mexicà s'hi està debatent actualment una modificació legal amb l'objectiu de prohibir la tauromàquia.

Mèxic és un dels països, juntament amb Espanya o Colòmbia, entre d'altres, on es manté la pràctica de les corrides de toros, tot i que clarament a la baixa quant a assistència de públic.

En 5 dels 32 estats federats de Mèxic la tauromàquia és Patrimoni Cultural Immaterial, mentre que en 4 ja ha estat prohibida.

 

ARXIVAT A:
Maltractament animal
Anar al contingut