Estrasburg

Les consultes sobiranistes de Catalunya arriben a la UE

L'eurodiputada nacionalista gal·lesa Jill Evans, del grup dels Verds, ha demanat als líders de la Unió Europea que analitzin en la seva pròxima cimera les consultes sobre l'autodeterminació de Catalunya previstes pel dia 13 de desembre a nombrosos municipis. Evans ha recordat davant el ple del Parlament Europeu que "més de 150 municipis" catalans votaran el mes que ve sobre una hipotètica independència d'Espanya i ha exigit als caps d'estat i de govern, que es reuniran a Brussel·les els dies 10 i 11 de desembre, que introdueixin l'assumpte a la seva agenda.

Actualitzat
"Europa està canviant i espero que el nou president ho reconegui i respongui", ha dit Evans en referència a Herman van Rompuy, elegit la setmana passada com a president permanent de la UE i que serà, a partir de gener, l'encarregat de dirigir les reunions dels líders comunitaris.

L'eurodiputada, en una breu intervenció, no ha especificat quina resposta espera per part de la UE, però durant la seva trajectòria a l'Eurocambra ha defensat habitualment el dret d'autodeterminació dins dels Estats membres de la Unió. Evans, que representa el partit nacionalista gal·lès Plaid Cymru, està integrada al grup dels Verds al parlament Europeu i pertany a l'Aliança Lliure Europea, força de la qual formen part formacions com Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), el Bloc Nacionalista Gallec (BNG), Eusko Alkartasuna (EA) i la Chunta Aragonesista (CHA).

A principi d'aquest mes, l'eurodiputat d'ERC Oriol Junqueras va donar la possibilitat de presentar el seu projecte a l'Eurocambra a la Coordinadora per a la Consulta sobre la Independència de Catalunya, la plataforma que agrupa els organitzadors dels referèndums no vinculants que se celebraran a diversos municipis el 13 de desembre. La Coordinadora va explicar llavors les seves reivindicacions en una carta al president de l'Eurocambra, Jerzy Buzek, i va demanar a la UE que vigili les consultes per garantir que els ciutadans "puguin exercir els seus drets".
Anar al contingut