I, ara, què? Les conseqüències de la retirada de l'euroordre

David MelgarejoActualitzat

Finalment, el jutge Pablo Llarena ha rebutjat extradir Carles Puigdemont només per malversació i ha retirat les euroordres contra els líders independentistes que són a l'estranger.

Pel jutge del Suprem, si només es pot jutjar Puigdemont per malversació, aleshores no cal que vingui. Per això, ha retirat l'euroordre contra l'expresident i, davant del dubte de què farien Escòcia o Suïssa, també l'ha retirat contra Clara Ponsatí i Marta Rovira. A més, també retira l'emesa contra Toni Comín, Lluís Puig i Meritxell Serret a Bèlgica, malgrat que la justícia del país ja l'havia deixat sense efecte al maig.

L'altra opció que tenia el jutge era portar la decisió d'Alemanya al Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Però Llarena és molt conscient que no hi tenia res a fer. Perquè s'hi pot anar per resoldre dubtes, però abans de prendre una decisió. Per tant, Europa hauria tancat la porta al jutge del Suprem, perquè qui l'havia de picar era Alemanya i no Espanya per queixar-se d'una decisió. Però, quins escenaris s'obren ara?

Per als independentistes empresonats

D'entrada, la situació dels nou dirigents sobiranistes que estan en presó preventiva no canvia. La fiscalia no cedeix i manté que han de seguir a la presó. Segons diuen els fiscals, Alemanya reconeix que hi va haver violència en els actes del setembre i l'octubre, malgrat que no fos prou per extradir Puigdemont per rebel·lió.

Ara, el Suprem té, a una banda, una petició de llibertat de les defenses i, a l'altra, el no de la fiscalia. Tot com fins ara, per tant, res fa pensar que hi pot haver un canvi.

La condició de diputat de Puigdemont

Tampoc hi ha decisió del Suprem sobre Puigdemont i la seva condició de diputat. El seu advocat va presentar recurs a la suspensió ordenada per Llarena. Perquè entén que l'article 384 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal estava pensada per a casos de terrorisme. I perquè Puigdemont no està en situació de presó. La suspensió depèn ara del que decideixi el Parlament, independentment del que digui el jutge. En qualsevol cas, la d'avui de Llarena tampoc canvia res en aquest sentit.

La llibertat de moviments dels polítics a l'estranger

Sí que hi ha canvis en allò que té a veure amb la llibertat de moviments de Puigdemont i dels altres polítics sobiranistes a l'estranger. Poden moure's per tot el món, però no entrar a l'estat espanyol. Tot dependrà del que diguin els tribunals europeus, però, en el pitjor dels casos, es podrien passar així, 20 anys, que és el temps necessari perquè prescrigui el delicte.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàReferèndum 1-OCarles PuigdemontToni ComínMeritxell SerretLluís PuigClara Ponsatí
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut