Les escoles concertades que no tinguin un 60% d'alumnat del barri perdran el concert

Educació també revisarà les quotes que paguen les famílies en determinades escoles concertades si són injustificadament elevades

Àgata Fàbregas GomisActualitzat

El nou decret de concerts educatius retira les ajudes als centres que segreguen per sexe, i revisarà la subvenció a les escoles amb quotes excessives.

Es vol que l'escola sigui un reflex de la realitat social del seu barri, també la concertada. Per això amb aquest nou decret de concerts es farà un repartiment més equitatiu de l'alumnat i es canvien alguns requisits per mantenir la subvenció pública, com ara que un 60 per cent de l'alumnat sigui de la zona. 

És el que defensa Pilar Contreras Llanas, directora general de Centres Concertats i Privats del Departament d'Educació:

"L'escola és un nucli social que ha de ser el reflex del que és el seu entorn. Les escoles d'un barri on hi ha un 30% de famílies amb una situació econòmica i social desafavorida han de reflectir-ho. No podem tenir una escola que estigui amb un 50% i una altra amb un 10%. El que intentarem és equilibrar i donar les mateixes oportunitats a tothom".

Contreras assegura que no són gaires els centres on perilla el concert, però que hi ha casos que sí que el prodrien perdre.

"Ens hem trobat centres que tenen alumnes que viuen a 50 quilòmetres. Això no té cap lògica. I, si ho volen fer, potser ens hem de replantejar si han de ser centres concertats o privats."

Miquel Mateo, secretari general adjunt de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, ho veu amb reticències:

"Si jo vull anar a una escola, sigui on sigui, hi haig de poder anar. El tant per cent no el pot triar ni l'administració ni la titularitat, l'han de triar les famílies. El que sí que suposem és que en aquells entorns on no hi ha una població fixa, es veuran en dificultats".

Des de les escoles concertades se celebra que el decret reconegui un infrafinançament del sector i que es quantifiqui amb145 milions d'euros addicionals, però lamenten que no vagi acompanyat d'aquesta dotació econòmica.
 

Educació assegura que aquesta partida s'inclourà un cop estigui aprovat el decret dels pressupostos de l'any que ve. També diu que es revisaran les quotes elevades que paguen les famílies en determinades escoles concertades, algunes de les quals consideren abusives, com subratlla Pilar Contreras Llanas:

"No pot ser que en aquest carrer hi hagi una escola que estigui fent pagar una quota de 400 euros i al carrer del costat una altra amb 100 euros. La de 100 euros és difícil d'entendre com s'ho pot fer per tirar endavant, i la de 400, dius: 'Hi ha una sobredotació'. Hem d'equilibrar-ho, això".

També constata el mal repartiment de l'alumnat:

 "Passa també que en un mateix barri, en una mateixa zona, hi una escola que té un 60% d'immigració i una altra al costat que no en té. I no en té perquè tanca portes, perquè es resisteix a tenir aquesta mena d'alumnat".

De fet, Contreras creu que la segregació per situació socioeconòmica de les famílies es fa en moltes concertades.

"La segregació per raons socioeconòmiques està molt més estesa que la segregació per sexes, tot i que d'aquesta se n'ha parlat molt més."

Però també reconeix la tasca social que fan moltes escoles concertades.

"Socialment té molta visibilitat l'escola concertada elitista. Però us puc assegurar que hi ha un percentatge altíssim de centres concertats que fan una funció social espectacular, moltes vegades fins i tot superior a la de centres públics que hi pugui haver a l'entorn. Hi ha escoles concertades que sense elles el sistema trontollaria, i molt."

La coeducació entra en el decret escrita en majúscules, és a dir, l'educació fonamentada en la igualtat de gènere, i anul·la definitivament el finançament a la dotzena de centres concertats que segreguen per sexe. 

Josep Manuel Prats (FAPEL, Federació Ampes Escoles Lliures de Catalunya):

"La mesura ens sembla injusta perquè és un atac directe a la llibertat d'elecció de les famílies. El model d'educació diferenciada és vàlid a molts llocs del món i de la resta d'Espanya i d'Europa. Tenim recorregut jurídic per defensar-nos i així ho farem".

Es preveu que el decret quedi aprovat abans de l'estiu i entri en vigor de cara al curs que ve.

ARXIVAT A:
Educació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut