Barcelona

Les clíniques del Dr. Morín utilitzaven senyores de la neteja per fer tasques d'infermeria

Les clíniques del doctor Carlos Morín utilitzaven senyores de la neteja com a membres de l'equip mèdic que realitzava les interrupcions voluntàries de l'embaràs o esterilitzaven les peces utilitzades durant l'operació. Alguns d'aquests fets apareixen recollits en l'extens sumari obert que instrueix el jutjat número 33 de Barcelona per practicar interrupcions d'embaràs fora de la llei. Segons consta en un informe de la Policia tramès al jutge, les clíniques rebien unes quinze trucades cada setmana de pacients que sol·licitaven una intervenció d'avortament il·legal de més de 24 setmanes, casos pels quals es cobrava un mínim de 5.000 euros, que s'havien de pagar al comptat.

Actualitzat
Una altra de les dades més rellevants que apareixen en les diligències és una declaració del mateix doctor Morín davant la jutge Elisabeth Castelló en què reconeix que als seus centres s'havien practicat avortaments de nenes de "tretze anys en endavant". Per aquest cas, la jutge ja ha pres declaració com imputades a 99 dones de les 139 històries clíniques investigades fins ara per la Guàrdia Civil, que ha d'analitzar encara 2.641 historials intervinguts als centres de Morín.

En les diligències també apareixen nombroses irregularitats en relació amb la titulació del personal sanitari, com el cas d'una dona que va ser contractada com senyora de la neteja i que, això no obstant, exercia d'instrumentista de quiròfan sense disposar de cap titulació oficial de medicina o infermeria. En les clíniques TCB i Ginemedex del grup del doctor Morín estava contractada una altra dona de la neteja que s'encarregava d'esterilitzar el material de quiròfan sense tenir la titulació d'infermera necessària per a aquesta tasca. Alguns dels doctors que intervenien tampoc disposaven de títols de ginecologia o d'anestesista homologats a Espanya, de manera que en aquests casos es falsificaven els fulls de quiròfan perquè hi constés el nom d'un altre professional que sí que disposava del títol.

Durant el procés d'instrucció, alguns testimonis han assegurat que un dels centres disposava d'un triturador on es desfeien del fetus extrets de les intervencions suposadament il·legals, que va ser desmuntat un cap va aparèixer un documental a la televisió danesa que va destapar el cas.Tot i això, l'informe presentat per la Generalitat a la jutge, on s'especifica que un centre del grup de Morín operava sense permís, diu que no es va trobar cap triturador per destruir restes humanes.

En el sumari també figura que fins a finals del 2006, quan es va destapar aquest cas, es van destruir nombroses històries clíniques de les pacients, en les quals no constaven les setmanes de gestació en el moment de l'avortament ni eren signades per cap metge.

La llei actual permet avortar en casos de violació abans de la setmana 12 de gestació; abans de la setmana 24 per malformació fetal o sense termini si hi ha risc per a la salut física o psíquica de la mare.

En la seva declaració, el doctor Morín va sostenir que en les seves clíniques el 97%de les interrupcions de l'embaràs es portaven a terme pel perill per a la mare, el 2% per malformació del fetus i un 1% per cent per violació. Però els investigadors del cas sostenen que els psiquiatres del centre van falsificar els testos psicològics, ja que algunes de les dones que van avortar van declarar a la jutge que no reconeixien els papers suposadament signats per elles, o bé els havien signat després de l'operació.
Anar al contingut