Barcelona

Les clíniques abortives investigades a Barcelona no feien exàmens psicològics a les seves pacients

La jutge que investiga el cas de presumptes avortaments irregulars en diverses clíniques del grup Ginemedex de Barcelona ha aixecat, parcialment, el secret de sumari. Tot i això, manté la reserva en relació amb la identitat de les dones que han estat declarant sobre aquesta causa. A la interlocutòria consta que la Guàrdia Civil va requisar als centres mèdics un total de 2.780 històries clíniques de dones que havien interromput el seu embaràs durant el 2007. També hi diu que les dones que han prestat declaració en qualitat d'imputades han admès que no havien estat sotmeses a cap examen psicològic. Aquestes dones asseguren que no sabien que calia fer-se una prova psicològica i que estaven convençudes que estaven actuant dins de la legalitat.

Actualitzat

La jutge d'instrucció considera que s'ha pogut "verificar la veracitat" dels indicis que en les clíniques del grup propietat del doctor Carlos Morín, Ginemedex-TCB, es practicaven avortaments a dones en avançat estat de gestació sense que es poguessin acollir als supòsits legals i que no eren sotmeses als preceptius estudis psiquiàtrics.

En les seves declaracions, les dones van certificar que "l'avortament els era practicat sense cap més requisit que la seva sol·licitud, sense que ni tan sols fossin sotmeses a cap examen psicològic per part de cap dels dos psiquiatres".

En aquest sentit, la interlocutòria de la jutge indica que els dos psiquiatres van ser contractats per Morín "perquè estenguessin informes psiquiàtrics amb els quals donar cobertura i aparença de legalitat a la seva activitat abortiva", aparentant que es complien els supòsits previstos per la llei.

Per a aquest cas es mantenen com a acusats el doctor Carlos Morín, la seva dona i onze col·laboradors més pels delictes d'avortament il·legal, associació il·lícita, falsedat documental i intrusisme. Si bé en un principi es va decretar inicialment presó preventiva per a Morín i la seva dona, així com per a la seva col·laboradora María Virtudes S. V. i per als dos psiquiatres Pascual Javier R. M. i Fernando Javier C. V., únicament es manté a la presó Pascual Javier R. M., perquè té pendent el compliment d'una condemna per amenaçar de mort la seva companya sentimental.

Anar al contingut