Una parella de jubilats, passejant (Pasja1000/Pixabay)
Una parella de jubilats, passejant (Pixabay/Pasja1000)

Les claus dels plans de pensions d'empresa que el govern espanyol impulsa

Facilitats de tramitació, menys comissions i més rendibilitat, també per a autònoms

Actualitzat

El govern espanyol vol que més empreses creïn fons de pensions complementaris per als seus treballadors. Serien uns fons supervisats per l'administració, amb menys comissions i amb més beneficis fiscals. El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha presentat el seu projecte, inspirat en un model molt estès al País Basc.

El Consell de Ministres ha passat de les intencions a fer el primer pas i d'aquí a sis mesos vol tenir en marxa un sistema per impulsar els plans de pensions d'empresa.

Fins ara, poques empreses a Espanya, i en general només les grans, han optat per fer aquests plans destinats a complementar la pensió pública. Només uns dos milions de treballadors tenen un pla d'aquests en què l'empresa aporta cada any una quantitat al pla i cada treballador pot fer-hi aportacions.

José Luis Escrivá, ministre de Seguretat Social (EFE Zipi)


Plans impulsats per l'administració

L'empresa, sense rebaixar el sou dels treballadors, posa diners en un fons, un salari en diferit, i el treballador hi pot fer aportacions d'una part del seu salari i, entre tot, anar fent un pot de cara a la jubilació.

Ara, el govern vol treure tràmits i fer-ho més fàcil a les empreses, que podran aportar els diners en un fons públic que s'administrarà des d'una gestora privada triada per concurs:

"El que fa l'Estat és, en absència d'altres mecanismes, prendre la iniciativa i l'impuls perquè puguin adherir-se a aquest fons de promoció pública molts dels treballadors i, fins i tot, autònoms i funcionaris públics d'administracions petites que fins ara no han tingut la possibilitat d'accedir a plans col·lectius."

I fer-ho així també comportarà un estalvi en comissions: "Posarem un límit màxim però això serà quan es licitin", ha dit el ministre.

 

Podràs desgravar més

A més a més, el govern jugarà també amb desgravacions fiscals. Per tant, un treballador podrà desgravar fins a 10.000 euros l'any, 8.500 per a un pla d'empresa i 1.500 per als plans individuals. En el cas dels autònoms, serà de 5.000 euros.

Fonts de la Seguretat Social han assegurat que podria haver-hi marge per incloure en la norma incentius a les empreses que adoptin aquests plans d'ocupació de promoció pública.
 

Més rendibilitat

Comparem un pla individual i un pla col·lectiu, segons els càlculs de la Seguretat Social. Per exemple, un pla individual al qual s'aportin durant 35 anys 100 euros anuals amb una comissió de l'1,04% i una rendibilitat estimada del 3% assoliria un valor final de 50.596 euros.

Amb les mateixes condicions, un pla col·lectiu amb una comissió del 0,21% acumularia un valor final de 59.680 euros, o sigui 9.084 euros més de diferència, que suposa un 18% més respecte al pla individual.

Un grup de jubilats (EFE / J.M. García)
Un grup de jubilats (EFE / J. M. García)

 

Des del 1987 que estan regulats els plans de pensions, els plans individuals han acumulat un patrimoni superior als 80.000 milions d'euros, mentre que els plans col·lectius sumen 35.000 milions d'euros i afecten només a 1 de cada 10 treballadors.

Ara el govern espera impulsar els plans de pensions d'ocupació a les empreses a través de la negociació col·lectiva, per reforçar el segon pilar del sistema de pensions.

Aquest és un segon pas en la reforma de les pensions impulsada pel ministre Escrivà. Després d'aprovar a finals d'agost el tràmit parlamentari d'un primer paquet sobre el càlcul de les pensions que preveu entrar en vigor l'1 de gener, el govern espanyol vol que aquest nou projecte de llei sobre els plans ho faci abans del 30 de juny del 2022.

 

 

ARXIVAT A:
PensionsDrets laboralsEmpresa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut