El núvol de cendres del Grímsvötn
El núvol de cendres del Grímsvötn
Brussel·les

Les cendres d'un altre volcà islandès en erupció podrien arribar al nord d'Espanya dijous

Les cendres del Grímsvötn, el volcà islandès que va entrar en erupció aquest dissabte, podrien arribar a l'espai aeri espanyol al voltant de dijous. Aquesta nova erupció arriba un any després de la de l'Eyjafjallajökull, que va acabar suposant la clausura del trànsit aeri per a tot Europa. Ara per ara, el núvol de cendres del Grímsvötn ja comprèn uns disset quilòmetres i ha obligat a tancar l'espai aeri islandès.

Actualitzat
L'Agència Europea per a la Seguretat en la Navegació Aèria, Eurocontrol, ha confirmat que el núvol de cendres del Grímsvötn podria arribar a la Península dijous, si bé també ha afegit que el temps d'arribada depèn en gran mesura de la continuïtat que puguin tenir les erupcions del volcà.

Segons les previsions de l'agència, el núvol de cendres podria assolir les costes d'Escòcia dimarts, i les franceses i espanyoles dijous. Les emissions d'aquest volcà han provocat el tancament de l'aeroport internacional de Keflavík, el més important d'Islàndia, i les autoritats aèries preveuen que en les pròximes hores "les cendres del volcà s'estendran per tot el país".

Tot plegat fa témer que es repeteixi el caos aeri que va provocar fa un any un altre volcà, l'Eyjafjallajökull. En aquella ocasió, el trànsit aeri va quedar paralitzat durant setmanes a tot Europa i va provocar pèrdues milionàries, però els experts, que no descarten del tot "una gran emissió", creuen que és "poc probable" que una situació com la de l'any passat es repeteixi.

En una reunió de l'Eurocontrol per analitzar la situació en què han participat Espanya, França i el Regne Unit, s'ha descartat que el trànsit aeri es vegi afectat "almenys en les pròximes 24 hores", sense comptar estrictament l'espai islandès. Tot i això, l'Agència farà un seguiment estret de l'evolució de les cendres a partir d'informacions aportades per l'Institut de Vulcanologia i l'Oficina de Meteorologia britàniques.

Anar al contingut