Barcelona

Les cavalcades de Reis reforcen la seguretat per evitar possibles accidents

Les cavalcades de Reis arriben enguany amb un reforç de les mesures de seguretat per evitar accidents com el que es va produir l'any passat a Màlaga, en què un nen de 6 anys va morir atropellat per una carrossa mentre recollia caramels. Aquest any, TV3 retransmetrà en directe a tot Catalunya l'arribada de Melcior, Gaspar i Baltasar a la capital del Segrià. Tot està a punt per rebre Ses Majestats.

RedaccióActualitzat

Les Cavalcades de Reis arriben enguany amb un reforç de les mesures de seguretat per evitar accidents com el que es va produir l'any passat a Màlaga, en què un nen de 6 anys va morir atropellat per una carrossa mentre recollia caramels. En aquesta edició, en algunes cavalcades com la de Barcelona o la de Manresa no es llançaran caramels des de les diferents carrosses dels Reis com fins ara, sinó que es farà només des dels últims vehicles de la rua, i les carrosses de Tarragona es reforçaran amb faldons de fusta. Una altra novetat que s'ha incorporat en rues com la de Girona o la de Lleida és l'ampliació del seu recorregut per evitar aglomeracions del públic.

A Barcelona, els Reis arriben amb vaixell

El recorregut de la desfilada serà des del Moll de la Fusta fins a l'avinguda Rius i Taulet de Barcelona. En total, durant tot aquest trajecte, es llançaran 1.600.000 caramels. Però a diferència de com s'ha fet sempre, ara els dolços no es tiraran manualment des de les carrosses sinó que unes màquines automàtiques els faran viatjar més lluny i sempre des de la cua de la Cavalcada. Amb aquesta mesura es pretén minimitzar riscos, ja que situar les llaminadures al final, evitarà que els nens travessin la desfilada.

TMB aconsella agafar el metro per anar al centre de la ciutat, ja que el trànsit es restringirà a vehicles privats i la cavalcada afectarà eals autobusos entre les 17.00 i les 21.30. Per això, es reforçarà el servei de les línies 1, 2, 3, 4 i 5 entre les 14.30 i les 22.00, i aquest transport s'allargarà fins a les 2 de la matinada. A més, s'incrementarà el personal d'atenció al públic, de seguretat i de neteja de les estacions més concorregudes.

El Tram també quedarà afectat entre les 18.00 i les 21.00. El Trambaix suspendrà el servei de les 18.15 a les 20.00 a la T1, T2 i T3 entre Can Rigal i Montesa; i entre les 18.25 i les 19.30 no funcionarà la T2 entre Bon Viatge i Llevant i Les Planes.
Pel que fa al Trambesòs, les línies T5 i T6 tindran talls puntuals i només funcionaran entre Glòries i Besòs, si bé no està previst que la T4 quedi afectada per cap de les cavalcades de l'àrea metropolitana.

Ses Majestats arribaran a les 16.30 al Moll de la Fusta a bord del vaixell Santa Eulàlia i seran rebuts per l'alcalde de la ciutat, Xavier Trias, que els farà entrega de pa i sal com a símbol d'hospitalitat, a més de la clau que obre les portes de tota la ciutat. En aquesta ocasió, els acompanyaran els patges Gregori i Estel.

A les 18.00 hores, el seguici arrencarà des de l'avinguda Marquès de l'Argentera, i passarà per les places Antoni López (18.25); Antoni Maura (18.45); Urquinaona (19.10); Catalunya (19.20); Universitat (19.50); i després pel carrer Sepúlveda (20.05); la plaça Espanya (20.30), i l'avinguda Rius i Taulet (21.15).

Amb un pressupost de 590.000 euros, a l'espectacle hi participaran 1.312 persones: 146 més que el 2013, ja que s'ha reforçat el cordó de seguretat a les carrosses de caramels. A més, s'han incorporat més ballarins d'escoles artístiques de la ciutat.

Enguany, el Rei Baltasar estarà acompanyat de les dues girafes i dels dos elefants tradicionals; Gaspar tindrà un nou paó, i Melcior, cavalls blancs, ha detallat Almirall, que ha elogiat el gran treball coreogràfic i artístic de tots els participants.

Per primera vegada, la cavalcada barcelonina estarà perfumada amb una barreja d'olor d'encens, animals i llaminadures, una "fórmula màgica" que ha elaborat el perfumer Rossend Mateu i que pretén transportar els espectadors al món de la màgia i la fantasia.

Els Reis creuaran per primera vegada el riu Segre

La cavalcada de Reis de Lleida ampliarà enguany el seu recorregut i creuarà per primera vegada el riu Segre fins al barri de Cappont, entrant pel pont Vell i sortint pel pont de la Universitat.

Aquest nou trajecte permetrà ampliar la durada de l'espectacle que suposa el pas dels Reis i contemplar, al mateix temps, una imatge plàstica que incorpora un dels elements més identificatius de Lleida, la Seu Vella. Enguany, a més, l'arribada de Melcior, Gaspar i Baltasar a Lleida, el dia 5 de gener, serà especial ja que els infants de tot Catalunya podran veure la cavalcada dels Reis al seu pas per Lleida, ja que TV3 retransmetrà en directe el recorregut de Ses Majestats per la capital del Segrià.

A Manresa, només els Reis Mags llançaran caramels

La principal novetat de la cavalcada manresana serà que només podran llançar caramels els Reis d'Orient, de manera que a diferència de les anteriors edicions, ni els patges ni les altres carrosses en podran tirar. A més, també s'han incrementat el nombre d'efectius de seguretat, que sumaran més d'un centenar.

Un altra acció que es farà com a mesura de prevenció és un canvi del recorregut perquè la rua no passi pel Passeig. D'aquesta manera, la desfilada anirà pel carrer Guimerà. La cavalcada comptarà amb la participació de 900 persones i 21 carrosses.

Carrosses cobertes amb faldons de fusta a Tarragona

La festa de Tarragona vindrà també arribarà marcada per la seguretat. I és que s'han substituït les teles de roba que recobrien les 14 carrosses dels Reis Mags per faldons de fusta, amb l'objectiu d'evitar accidents de la canalla en el seu afany de recollir caramels i que no puguin accedir a sota dels vehicles. Coincidint amb el centenari de la cavalcada, també s'ha renovat la imatge de totes les carrosses.

Aquest diumenge, els Reis Mags d'Orient arribaran a Tarragona en vaixell a un quart de set de la tarda i després recorreran bona part del centre de la ciutat. Durant la rua es repartiran 3.000 quilos de caramels aptes per a celíacs, 800 quilos més que l'any anterior.

La cavalcada de Reis més antiga de Catalunya repartirà sis tones de caramels

Els Reis Mags d'Orient acompanyats d'un seguici de 800 patges reials llançaran sis tones de caramels entre els infants d'Igualada. L'organització de la cavalcada de la capital de l'Anoia no s'ha plantejat reduir ni canviar la manera de llançar els caramels com sí que han fet altres municipis del país perquè la gran majoria es reparteixen a la mà i només se'n llancen des de les carrosses dels Reis.

La cavalcada més antiga del país i la segona de tot l'Estat, que data del 1896, tindrà com a principal novetat la renovació del vestuari dels patges que acompanyen els Reis a la carrossa. Enguany es podrà seguir la festa en directe per internet.

Un patge a davant de cada roda de les carrosses per evitar accidents a Girona

L'organització de Girona ha decidit allargar 400 metres més el seu recorregut. D'aquesta manera i a diferència dels anys anteriors, la cavalcada arribarà fins al carrer Emili Grahit per girar seguidament al carrer Balmes i enllaçar amb Joan Maragall. El propòsit de la nova mesura és evitar l'acumulació de públic, sobretot tenint en compte que la desfilada cau en diumenge i la ciutat rebrà públic de tota la demarcació.

Així mateix, l'edició d'enguany ha reforçat la seguretat de les persones assistents. Per aquest motiu, s'han aprovat noves mesures en el Pla d'Autoprotecció per minimitzar els riscos de l'activitat i concretar l'organització i l'actuació en cas d'emergència en coordinació amb la Policia Municipal. Algunes de les mesures són, per exemple, situar davant de cada roda de les carrosses dels Reis Mags d'Orient un patge que vetlli perquè cap persona pugui prendre mal en el moment de recollir caramels.

La cavalcada d'aquest any comptarà també amb un espai a la plaça del Vi per a ciutadans amb mobilitat reduïda.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut