La pitjor escalada de violència dels últims anys a Jerusalem causa una trentena de morts

En les últimes hores hi ha hagut greus enfrontaments amb mig miler de ferits i la meitat de les víctimes mortals són infants

Actualitzat

Jerusalem viu aquests dies els pitjors incidents dels últims anys. Segon dia de bombardejos. Aquesta nit han continuat les ofensives d'un bàndol i de l'altre. La matinada de dilluns a dimarts l'exèrcit israelià ha atacat uns 130 objectius de Gaza, fet que ha elevat el nombre de persones mortes a almenys 30, segons el Ministeri de Salut palestí.

Des de la Franja, Hamas ha respost a l'atac que aquest dilluns va causar 20 morts, entre els quals 9 nens, disparant uns 200 míssils cap al sud d'Israel -la majoria interceptats-, que han provocat almenys 7 ferits.

Equips sanitaris evacuen un ferit del bombardeig a Israel (Reuters/Amir Cohen)

 

Israel diu que continuarà l'ofensiva contra membres de Hamas, la força política que governa Gaza i que Israel i altres països consideren un grup terrorista. Asseguren que han traspassat una línia vermella amb el llançament de míssils sobre territori israelià, a prop de Jerusalem. 

Després d'un cap de setmana de violència i disturbis, aquest dilluns ha estat un dia amb bombardejos a Gaza, llançament de míssils cap a Israel i forts enfrontaments entre palestins i la policia israeliana. Tot plegat, en una jornada en què coincidien la celebració del ramadà i la manifestació del Dia de Jerusalem, que commemora l'ocupació de l'est de la ciutat per part d'Israel.

Un episodi més d'un pols entre israelians i palestins, intensificat arran de la decisió judicial que podria desallotjar desenes de famílies palestines. L'ambient ja estava escalfat durant aquest mes del ramadà, amb restriccions del govern israelià a les celebracions dels musulmans i controls a les escalinates de la Porta de Damasc.

 

Protesta en contra del desallotjament de famílies palestines de Jerusalem Est, amb una gran presència policial
Protesta en contra del desallotjament de famílies palestines de Jerusalem Est, amb una gran presència policial (EFE / Abir Sultan)

 

L'expulsió de les famílies de Jerusalem Est l'han sol·licitat entitats colones jueves, que reclamen la propietat dels habitatges des d'abans de 1948, quan es va fundar l'Estat d'Israel, en un pas més per judaïtzar la zona.

Finalment, el Tribunal Suprem ha ajornat l'audiència, prevista per a aquest dilluns, per tractar el possible desallotjament de quatre famílies palestines de terres reclamades per colons jueus. Ara es fixarà una nova data per a la vista, que s'haurà de celebrar "en un període d'uns 30 dies".

 

Agents de la policia israeliana detenen manifestants palestins en una de les protestes dels últims dies
Agents de la policia israeliana detenen manifestants palestins en una de les protestes dels últims dies (EFE / Atef Safadi)

 

Al llarg de l'última setmana, cada dia hi ha hagut protestes a favor de les famílies en risc de desallotjament del barri de Sheikh Jarrah, que sovint han acabat amb detencions, enfrontaments i ferits.

Des de divendres, la policia manté tancat el carrer on hi ha els habitatges amb ordre de desallotjament, però els incidents es repeteixen en altres punts de la ciutat. Els disturbis van deixar més de 300 ferits només el cap de setmana.

 

Sanitaris s'emporten en llitera un ferit en els enfrontaments amb la policia
Sanitaris s'emporten en llitera un ferit en els enfrontaments amb la policia (EFE / Abir Sultan)

 

Almenys 20 morts en bombardejos a Gaza

Aquest dilluns, des de Gaza s'han llançat míssils cap a Israel, que han provocat alguns ferits i han sembrat el pànic en la població. A Jerusalem, han tornat a sonar les alarmes antiaèries, un fet que no passava des de l'any 2014. L'atac ha obligat a evacuar el Parlament israelià, i diputats i treballadors s'han dirigit a refugis pròxims.

Les brigades Al-Qassam, el braç armat de Hamas, havien donat un ultimàtum a Israel perquè retirés els cossos de seguretat de l'Esplanada de les Mesquites i de la zona de Sheikh Jarrah i alliberés les persones detingudes en els aldarulls d'aquests dies.

A l'hora en què acabava l'ultimàtum, han llançat un centenar de projectils, sis dels quals cap a Jerusalem. Un ha estat interceptat, un altre ha caigut en una casa als afores de la ciutat i la resta, en àrees despoblades.

 

Agents israelians, amb les restes d'un míssil llançat des de Gaza
Agents israelians, amb les restes d'un míssil llançat des de Gaza (EFE / Abir Sultan)

 

La resposta israeliana han estat atacs aeris sobre la Franja que han causat almenys 20 morts, nou dels quals eren nens. A més, hi ha hagut 65 ferits.

 

 

Un portaveu militar ha confirmat bombardejos contra objectius de Hamas i atacs selectius que han matat tres milicians.

 

 

Enfrontaments en el Dia de Jerusalem

Els forts enfrontaments entre palestins i la policia israeliana han marcat la jornada, amb batalles campals que han arribat fins a l'esplanada de la mesquita d'Al-Aqsa.

L'espiral de violència s'ha estès per tota la Ciutat Vella de Jerusalem, amb imatges com un conductor israelià accelerant i envestint un grup de joves palestins que havien llançat pedres contra el vehicle.

 

 

A la Porta de Damasc, desenes de joves palestins s'han concentrat per impedir el pas d'una marxa sionista, que finalment ha canviat de ruta.

 

Manifestació del Dia de Jerusalem a la Porta de Jaffa, una de les entrades a la Ciutat Vella de Jerusalem
Manifestació del Dia de Jerusalem a la porta de Jaffa, una de les entrades a la Ciutat Vella de Jerusalem (EFE / Abir Sultan)

 

Divendres, en l'últim divendres de ramadà, antidisturbis israelians van entrar al recinte sagrat de l'Esplanada de les Mesquites durant la pregària. L'operació policial va acabar amb enfrontaments i més de 200 palestins ferits. La Mitja Lluna Roja va habilitar un hospital de campanya per atendre els ferits, molts per impactes de bales de goma.

La tensió, però, es remunta a l'inici del mes del ramadà. Aleshores, la decisió de les autoritats israelianes de bloquejar la Porta de Damasc, el principal accés a la Ciutat Vella, va generar una forta oposició dels palestins, que durant dies es van enfrontar amb les forces de seguretat israelianes.

 

Un home palestí protesta davant d'un policia israelià, a Jerusalem
Un home palestí protesta davant d'un policia israelià, a Jerusalem (EFE / Abir Sultan)

 

La creixent tensió a Jerusalem s'ha reflectit en violència també a Cisjordània, on divendres va haver-hi el segon atac palestí amb arma de foc en menys d'una setmana.

La comunitat internacional ha fet crides a aturar la violència. Tant els Estats Units com la Unió Europea han demanat rebaixar urgentment les tensions a la ciutat santa. Brussel·les ha insistit que "els líders polítics, religiosos i comunitaris de totes dues parts han de mostrar moderació i responsabilitat i fer tot el possible per calmar aquesta situació inestable".

 

Dos agents de la policia israeliana detenen un manifestant palestí
Dos agents de la policia israeliana detenen un manifestant palestí (EFE / Abir Sultan)

 

ARXIVAT A:
PalestinaIsraelPròxim Orient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut