Madrid

Les catalanes que pareixin a Andorra i França també tindran "xec nadó"

Parir fora de les fronteres de l'Estat ja no serà cap obstacle per rebre el "xec nadó", el nom amb què es coneix l'ajuda de 2.500 euros que el govern espanyol concedeix pel naixement d'una criatura. El Congrés dels Diputats ha aprovat per unanimitat estendre l'ajuda als naixements als països limítrofs amb l'Estat. La mesura reconeix el dret de les mares de l'Alt Urgell i la Cerdanya que han d'anar a parir a Andorra i les araneses que optin per França a cobrar l'ajuda. I s'ha anul·lat el procés sancionador obert a les que havien rebut els diners sense que, estrictament per llei, hi tinguessin dret.

Actualitzat
El Congrés ha aprovat la proposició no de llei presentada per CiU i consensuada amb el PSOE i el PP. Podran rebre el "xec nadó" les mares de nacionalitat espanyola o bé residents a l'Estat que donin a llum a països veïns amb els quals hi hagi acord en matèria de Sanitat i que compleixin la resta de requisits per rebre la donació.

Mares de la Seu d'Urgell van denunciar que els havien obert un procés sancionador després d'haver parit a Andorra, una opció que moltes dones no poden canviar perquè les mútues privades les deriven allà i també perquè l'únic hospital de la comarca no té unitat de nounats.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut