Màlaga

Les cares del "cas Malaia"

El judici pel "cas Malaia" és el més gran que se celebra a Espanya contra corrupció municipal. Fins a 95 processats s'asseuran al banc dels acusats durant el judici contra la trama que va sacsejar tota la política municipal de Marbella. De fet, dos exalcaldes d'aquesta població malaguenya es troben entre els principals acusats. Però la figura clau del cas és Juan Antonio Roca, a qui tothom assenyala com el principal cervell de la trama. Ell era l'Ajuntament de Marbella, han arribat a afirmar alguns treballadors del consistori. La Fiscalia Anticorrupció demana 30 anys de presó per a ell per delictes de malversació de fons públics, suborn i blanqueig de capitals.

Actualitzat
-Juan Antonio Roca. Qui va ser l'assessor municipal d'urbanisme està considerat el veritable cervell de la trama. Primer mà dreta de Jesús Gil a l'Ajuntament, on es va fer càrrec de la gerència d'urbanisme, hauria mogut els fils del consistori també durant l'alcaldia de Julián Muñoz i n'hauria propiciat la caiguda a favor de Marisol Yagüe. Professional del suborn, hauria estès la trama de corrupció incloent-hi polítics, empresaris i la policia municipal.

Va ingressar a presó el 31 de març del 2006 acusat de malversació de fons públics. Expliquen que quan la policia va arribar a casa seva per detenir-lo els va rebre tranquil dient-los: "Passeu, ja us esperava". La fiscalia demana per a ell 30 anys de presó i 810,78 milions d'euros de multa.

-Marisol Yagüe. Alcaldessa de Marbella des del 13 d'agost del 2003. Va abandonar el GIL (el partit fundat per Jesús Gil sota les seves mateixes sigles, Grup Independent Liberal) per encapçalar la moció de censura contra l'alcalde Julián Muñoz.

Va ingressar a presó l'1 d'abril del 2006 i va sortir en llibertat sota fiança el 13 de setembre del 2006. La fiscalia demana per a ella 20 anys de presó per malversació, frau, alteració del preu en concurs i subhasta, suborn passiu i suborn passiu continuat.

-Julián Muñoz.
Nomenat alcalde de Marbella el 2002, va revalidar el càrrec en les eleccions del 2003, tot i que un mes més tard va ser cessat en prosperar la moció de censura a l'Ajuntament que va dur a l'alcaldia Yagüe. El cambrer que va arribar a alcalde i que es passejava per Marbella amb carruatge de cavalls i amb la seva nòvia, Isabel Pantoja, del bracet, va dur el "cas Malaia" fins a les portades de la premsa del cor.

El ministeri públic sol·licita per a ell més de 10 anys de presó per malversació administrativa, malversació de fons públics i suborn passiu.

-Isabel García Marcos.
Considerada l'assot del difunt Jesús Gil durant els seus anys de regidora socialista, va ser expulsada del PSOE el 2003 per haver donat suport a la moció de censura que va derrocar Julián Muñoz. El 2 d'abril del 2006 va ser empresonada acusada de suborn i alteració de preus en concurs i subhasta pública, així com per frau. Va sortir de la presó sota fiança el 13 de setembre del 2006. La fiscalia demana per a ella 12 anys de presó.

-Montserrat Carulla.
Acusada de ser un dels principals testaferros de Juan Antonio Roca. El 3 d'abril del 2006 el jutge en va decretar la presó incondicional per blanqueig de diners i va ser excarcerada el setembre del 2006.

Els altres principals noms de la trama són l'exsecretari de l'Ajuntament de Marbella Leopoldo Barrantes, el constructor Rafael Gómez Sánchez, conegut com "Sandokán" i expropietari de l'empresa Arenal 2000 i del parc d'atraccions Tívoli, l'extinent d'alcalde Pedro Román i l'exfutbolista de l'Atlètic de Madrid i regidor de Marbella des del 1999 Tomás Reñones.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut