El campanar de l'església de Santa Maria de Turers de Banyoles (ACN/Aleix Freixas)
El campanar de l'església de Santa Maria de Turers de Banyoles (ACN/Aleix Freixas)
Banyoles

Les campanes de Santa Maria de Banyoles tornen a tocar de nit "amb la mateixa intensitat"

El bisbat vol arribar a un consens i evitar anar als tribunals perquè sentències anteriors han obligat a aturar o rebaixar el so de les campanes

Els veïns de Banyoles tornaran a sentir aquest nit el toc de les campanes de l'església de Santa Maria dels Turers de Banyoles. Les campanes d'aquesta església del Pla de l'Estany tornen a tocar de nit "amb la mateixa intensitat" que ho feien.

El repic va emmudir a finals del mes de juliol arran de les queixes de l'amo d'uns pisos turístics. El propietari va dir al rector que el toc de les campanes impedia que els seus clients descansessin i, davant d'això, el mossèn va optar per silenciar-les.

La decisió va generar rebuig de part dels veïns, que van aixecar la veu i es van mobilitzar convocant cassolades. El conflicte va arribar també a l'Ajuntament i l'alcalde, Miquel Noguer, ha mediat per intentar trobar una solució. Noguer ha refermat el compromís de, si cal, declarar el repic Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) per "protegir-lo".

Pel Bisbat de Girona, l'objectiu és arribar a acords que evitin "anar als jutjats". De fet, no seria el primer cop que el toc d'unes campanes arriba a judici a les comarques gironines. Hi ha el precedent de Sant Mori, a l'Alt Empordà, i les campanes de la catedral de Girona, aquí també arran de les queixes d'un allotjament turístic.

El bisbe de Girona, Francesc Pardo, recorda que les vegades que les queixes pel volum del toc de campanes a la nit han arribat als tribunals "els jutges han considerat que les campanes havien de callar". És el que va passar en el cas de la catedral de Girona, que es va acordar rebaixar el volum del toc de campanes. Per això, el bisbat obre la porta a arribar a consensos que evitin un judici.

L'Associació de Veïns de la Placeta del Teatre de Banyoles criticava la gestió que ha fet l'Ajuntament en aquest conflicte. L'alcalde es defensa dient que ha escoltat la ciutadania i ha mediat entre les parts afectades, però que no pot "sortir tocant cassoles".

 

ARXIVAT A:
Cultura popularTurismePatrimoni
Anar al contingut