Barcelona

Les caixes de Sabadell, Terrassa, Manlleu i Manresa estudien fusionar-se, fet que donaria lloc a la vuitena caixa d'Espanya

Els rumors sobre possibles fusions entre les caixes catalanes es comencen a concretar. Quatre caixes d'estalvis catalanes podrien unir forces per superar la crisi. Fonts de Caixa Sabadell han confirmat que han començat les converses per tirar endavant aquesta operació, que té el vistiplau implícit del govern català. La fusió implicaria les caixes de Sabadell, Terrassa, Manlleu i, potser, Manresa.

Actualitzat
Caixa Sabadell, Caixa Terrassa i Caixa Manlleu han admès, per separat, que mantenen contactes amb altres caixes catalanes de cara a estudiar la viabilitat de diferents projectes de col·laboració. Serien des de la creació de centres operatius compartits o la implantació de plataformes tecnològiques comunes, fins a  la possibilitat de tirar endavant processos de concentració i fusions. Per la seva banda, Caixa Manresa, que també se l'ha relacionada amb aquest grup de caixes, reitera que està còmoda amb el model actual de caixes catalanes i que al darrere de qualsevol fusió hi ha d'haver un projecte empresarial.

Caixa Sabadell
, Caixa Manlleu i Caixa Terrassa afegeixen que per tirar endavant qualsevol d'aquests processos hi ha d'haver abans un període de reflexió i anàlisi i que en aquests moments no hi ha res tancat.

Segons el diari "La Vanguardia" les converses entre aquestes entitats, començades fa dos mesos, es troben en una fase molt avançada i tenen l'aval del Departament d'Economia de la Generalitat i del Banc d'Espanya. El projecte de fusió es presentarà en els pròxims dies de manera oficial al Banc d'Espanya i en el procés d'integració es preveu el manteniment de les respectives obres socials de cadascuna de les caixes implicades, les inversions de les quals determinaria un consell assessor delegat pel consell d'administració. Aquest any les quatre caixes tenen un pressupost per aquest concepte de 29,6 milions d'euros.

De les quatre entitats, la de més dimensió és Caixa Sabadell, dirigida per Jordi Mestre i presidida per Salvador Soley, que té uns actius de 12.381 milions d'euros. Caixa Terrassa, de la seva banda, disposa d'uns actius d'11.835 milions, i està presidida per Jaume Ribera i dirigida per Enric Mata. Caixa Manlleu, la més petita de les entitats que estarien implicades en el procés, té uns actius de 2.630 milions i té com a president Joan Contijoch i com a director general Dídac Herrero. De la seva banda, Caixa Manresa encara no ha pres una decisió definitiva sobre la seva participació en la integració. Amb uns actius de 6.595 milions, està dirigida per Feliu Formosa i presidida des de fa unes quantes setmanes per Manel Rosell.

La Generalitat manté competències

També en relació als moviments entorn a les caixes, la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, ha assegurat després de la reunió del Consell de Ministres que les comunitats autònomes, i per tant la Generalitat, conservaran absolutament totes les seves competències sobre aquestes entitats. D'aquesta manera, el govern català podrà continuar vetant fusions interterritorials, excepte en el cas d'entitats intervingudes directament pel Banc d'Espanya.



Anar al contingut