Un operari que retira la neu del carrer ajuda a passar una dona amb la compra (Efe/Mariscal)
Un operari que retira la neu del carrer ajuda a passar una dona amb la compra (Efe/Mariscal)

Les caigudes pel gel tripliquen les urgències als hospitals madrilenys

La autoritats demanen prudència i no sortir de casa perquè aquestes atencions traumatològiques coincideixen en plena pandèmia per Covid-19

RedaccióActualitzat

A Madrid, s'ha glaçat la neu que hi ha als carrers i això està provocant molts problemes de mobilitat, i també moltes caigudes. La feina dels traumatòlegs s'ha triplicat.

La Comunitat de Madrid ha demanat als ciutadans que extremin la precaució i, als majors d'edat, que no surtin de casa per la placa de gel que s'ha format després de la nevada. Les urgències hospitalàries per traumatismes s'han col·lapsat. Només aquest dilluns es van fer 600 actuacions d'emergència per les caigudes. Es calcula que aquesta mena d'atencions s'han triplicat.

En les últimes hores, les baixes temperatures de 12 graus negatius han fet formar una capa de gel extremadament relliscosa que fa que caminar pel carrer sigui perillós en moltes zones.

A més, a la via pública hi ha elements inestables, com branques d'arbres, que dificulten encara més els desplaçaments.

Per a les persones que no poden evitar haver de sortir de casa, la Comunitat recomana que facin servir calçat amb bona adherència, fer passes petites amb el cos inclinat lleugerament cap a endavant per evitar caure de cul, i trepitjar per zones on encara quedi una mica de neu, on és menys probable de relliscar.

El govern espanyol també ha demanat prudència als ciutadans i que surtin el mínim possible al carrer per evitar caigudes, que puguin col·lapsar les urgències traumatològiques als hospitals.

També hospitals com el de Guadalajara o el Virgen de la Salud de Toledo han alertat de l'augment d'atencions per fractures de cúbit i radi per caigudes.

El Col·legi Professional de Fisioterapeutes de la Comunitat de Madrid ha advertit que les ciutats no són els llocs més adequats per practicar activitats amb esquís i trineus per l'existència de desnivells, voreres o forats tapats.

En una nota, explica que els tobogans improvisats o llançar boles de neu dures "poden provocar un cop fortuït amb conseqüències desagradables" com contusions, hematomes i cops al cap.

 

També alerten de les amenaces de passejar o fer esport si no es prenen les precaucions adequades per evitar caigudes i cops a causa del gel o del "sobreesforç" que pot suposar caminar per la neu.

El Col·legi de Fisioterapeutes explica que la neu en pols és menys perillosa, però quan hi ha gel és molt fàcil relliscar i tenir esquinços o fractures a les mans i les cames.

ARXIVAT A:
NevadesMeteorologiaComunitat de Madrid
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut