La lectura ha estat una de les activitats preferides durant el confinament (ACN/Mar Vila)

Les biblioteques quadrupliquen els préstecs de llibres electrònics durant el confinament

S'han registrat 45.000 nous usuaris, un 1.000% més, per accedir a llibres digitals, pel·lícules, música i activitats com clubs virtuals de lectura

Actualitzat

La lectura ha estat una de les grans distraccions durant el confinament i el tancament de biblioteques i llibreries ha fet que es disparés el consum del llibre digital. El préstec a les biblioteques de llibres electrònics, que s'ofereix des del 2015, ha crescut un 410% i els nous usuaris, més d'un 1.000%, segons dades del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura.

A través de la plataforma eBiblioCat el préstec digital s'ha elevat fins a les 264.348 operacions entre el 13 de març i el 26 de maig, una xifra que suposa un augment del 410% respecte al mateix període del 2019 i és pràcticament la mateixa que tots els préstecs que es van fer l'any passat.

La plataforma de biblioteca online ha crescut en 45.000 nous usuaris (ACN/Mar Vila)



La plataforma ha registrat 45.000 nous usuaris, el que suposa un increment de més del 1.000% respecte al mateix període de l'any passat i més del doble de tots els que s'hi van inscriure el 2019.
Unes 65.000 persones s'han acollit a algunes de les activitats relacionades amb la lectura digital a les biblioteques durant el confinament.

Quan els equipaments van haver de tancar, al març, es va incrementar l'oferta de col·leccions digitals i activitats virtuals com clubs de lectura o hores del conte en línia i va permetre a tothom l'accés a la plataforma eBiblioCat per als qui no tinguessin carnet.

 

Pel·lícules, música i altres materials

L'aposta ha tingut resposta per part del públic, no només pel que fa als llibres. El visionat de pel·lícules, documents i d'altres materials audiovisuals també s'han incrementat exponencialment durant les setmanes de confinament que, pràcticament, s'han triplicat respecte a l'any anterior.
La música clàssica del catàleg d'eBiblioCat ha registrat un augment d'usuaris del 610%. La directora general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, Àngels Ponsa, ha destacat "l'aliança" entre les institucions, concretament, entre el Departament de Cultura, les diputacions i l'Ajuntament de Barcelona, i que s'hagi permès l'accés immediat a la plataforma a tothom encara que no es disposés d'un carnet de biblioteca pública.

"Les dades que presentem són realment satisfactòries i fa que hagi valgut molt la pena aquest treball conjunt."

A més de la col·laboració institucional, també s'han desenvolupat diferents projectes de foment de la lectura en format virtual i s'ha augmentat el pressupost per comprar llicències de llibres electrònics i accés a films i documentals.

L'experiència pilot de clubs virtuals de lectura també ha estat un èxit (ACN/Mar Vila)

Clubs virtuals de lectura

En aquesta línia, els clubs de lectura s'han traslladat a la xarxa gràcies a una experiència pilot liderada pel Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) i en col·laboració amb el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura, la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i Biblioteques de Barcelona.

A través d'una aplicació de telefonia per a la missatgeria als mòbils en contacte amb vuit grans comunitats a l'entorn de les biblioteques públiques, s'han creat 35 grups virtuals de lectors amb uns 1.000 usuaris. Tots ells han pogut participar en diferents clubs de lectura al voltant de diferents temes com ciència ficció, novel·la negra, literatura catalana, teatre o òpera, literatura i art, literatura i matemàtiques i la lectura fàcil.

ARXIVAT A:
LiteraturaTecnologiaEstat d'alarmaDesescalada
Anar al contingut