Les palletes de plàstic hauran de ser compostables o reutilitzables
Les palletes de plàstic hauran de ser compostables o reutilitzables
Palma

Les Balears aproven la llei que prohibeix els plàstics d'un sol ús

Actualitzat

Les Balears fan un pas endavant en la lluita contra els plàstics. La llei de residus, aprovada aquest dimarts, impulsa l'eliminació gradual de productes d'un sol ús, com ara les bosses i vaixella de plàstic.

La norma pretén que fins al 2020 es deixi de generar un 10% dels residus en general.

D'aquí dos anys, cap plàstic d'un sol ús: bosses, tasses, coberts, palletes, bastonets de les orelles o pals per a caramels; només es podran comercialitzar si són compostables. És una part de la llei.

La nova norma regula la gestió dels residus i es fonamenta en la prevenció.

Sebastià Sansó és el director general d'Educació Ambiental i Residus:

"Tots tenim sa imatge que per menjar una hamburguesa generam un quilo de residus, i això és una cosa absolutament evitable. O grans festes on veim, quan s'acaben, quilos i quilos, quasi tones, de residus pes carrer que, en tassons retornables o venent ses begudes al detall a granel, serien evitables."

Dues cadenes d'alimentació i un grup hoteler s'han sumat al projecte, que també ha tingut la col·laboració de diverses entitats ecologistes.

Joan Ordines, de la cadena Garden Hotels, ho veu fàcil de fer:

"Amb restes de matèria orgànica d'un hotel se pot fer compost ecològic per a Mallorca, d'aquí i que no l'haguem de dur de fora. Naltros vam començar, però estem segurs que d'aquí endavant, aquesta iniciativa, amb sa nova llei serà molt més fàcil per a tots poder-ho fer."

Margalida Ramis, del grup ecologista GOB, veu en la llei una gran oportunitat:

"El més important és sa prohibició des plàstic d'un sol ús i sa responsabilidat ampliada del productor. Bàsicament, aquestes dues qüestions són ses que capgiren radicalment sa gestió de residus en aquesta comunitat autònoma."

I també les sancions previstes, d'entre 300 i 2 milions d'euros, perquè "qui més contamini, més pagui".

 

Notícia relacionada: Ni bastonets per a les orelles ni palletes: Brussel·les planta cara als plàstics


Mesures per reduir residus

La regulació estableix que els municipis hauran d'adaptar les seves ordenances per promoure la reducció de residus amb mesures concretes, contra pràctiques com ara llançar burilles a les platges, i impulsarà la instal·lació de fonts d'aigua potable als edificis públics, on hi haurà d'haver alternatives a la venda de begudes envasades.

Es preveu la reducció de fins al 50% dels aliments que rebutgen botigues, bars, restaurants i cuines d'establiments públics, com hospitals i escoles, per a la qual cosa s'habilitaran mecanismes de distribució amb menjadors socials i entitats benèfiques.

El projecte legal conté objectius ambiciosos, com ara arribar al 75% del reciclatge d'envasos el 2030.

Aquest mateix any, un màxim del 10% dels residus podria acabar als abocadors i un mínim del 65% del paper, metall, vidre, plàstic i restes orgàniques domèstiques s'hauria de reciclar.

La recollida separada, essencial per complir aquestes aspiracions, ha d'estar implantada als establiments públics i privats d'aquí dos anys i els consistoris hauran d'oferir recollida diferenciada a domicili de matèria orgànica, olis i els residus tèxtils i perillosos.

Seguint el principi de "qui contamina paga", es plantegen bonificacions per bones pràctiques i sistemes per incrementar la informació que garanteixi que els principals productors de residus assumeixin les seves responsabilitats.

La llei estableix la creació d'un inventari de sòls degradats per elements contaminants, per promoure'n la recuperació.

ARXIVAT A:
Medi ambientEcologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut