Xina

Les autoritats xineses eleven a 29.000 la xifra de morts pel terratrèmol

Cinc dies després del terratrèmol que va sacsejar el sud-oest de la Xina, continuen les tasques per mirar de rescatar amb vida els pocs supervivents que encara puguin quedar colgats sota la runa. El darrer rescatat és un turista alemany que ha estat 114 hores sota les restes d'un edifici a la regió de Wenchuan. L'últim balanç oficial situa en més de 29.000 els morts, però les previsions més pessimistes estimen que les víctimes mortals podrien arribar a les 50.000. Es calcula, a més, que uns cinc milions de persones s'han quedat sense casa.

Actualitzat

Mentre s'esvaeixen les esperances de trobar supervivents al sisme, comença a arribar l'ajuda per als damnificats, que ja suma 454 milions de dòlars -293 milions d'euros-. A petició de la Xina, el Programa Alimentari Mundial (PAM) ha anunciat l'enviament de menjar preparat per a 118.000 persones. A més, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha anunciat una primera ajuda d'emergència de 7 milions de dòlars i ha destacat la possibilitat que aquesta quantitat augmenti.

Pel que fa als equips internacionals, de moment les autoritats xineses només han autoritzat la participació d'equips especialitzats en rescat de víctimes procedents del Japó, Singapur, Corea del Sud, Taiwan i Rússia, tot i que també els havien ofert molts altres països, entre els quals Espanya, Xile i Mèxic.

Al marge, la prioritat de les autoritats xineses se centra encara en la recerca de supervivents, segons que ha subratllat el mateix president del país, Hu Jintao. "Les tasques de rescat han entrat en la fase més crucial i hem de fer qualsevol esforç, lluitar contra el temps i superar totes les dificultats", ha dit Jintao. Uns 130.000 membres de l'exèrcit xinès treballen en les tasques de rescat.

Mentre cinc milions de persones s'han quedat sense casa, les autoritats també intenten avaluar els danys que hagin pogut rebre el conjunt de preses de la regió afectada pel terratrèmol d'ara fa cinc dies.

Anar al contingut