Algunes manifestants criden consignes contra Erdogan a la plaça Taksim.
Algunes manifestants criden consignes contra Erdogan a la plaça Taksim. (Foto: Reuters)

Les autoritats turques descarten un desallotjament de la plaça Taksim

Fa una setmana que la revolta turca té en escac el govern de l'islamista Erdogan. La gent està enfadada amb el primer ministre "i les dones encara més". Aquest dissabte, la plaça Taksim ha fet sentir la veu de les turques en un ambient pacífic i festiu. La jornada també ha comptat amb milers de seguidors dels principals equips de futbol d'Istanbul.

RedaccióActualitzat
Fa una setmana que la revolta turca té en escac el govern de l'islamista Erdogan. La gent està enfadada amb el primer ministre "i les dones encara més". Aquest dissabte, la plaça Taksim ha fet sentir la veu de les turques en un ambient pacífic i festiu. La jornada també ha comptat amb milers de seguidors dels principals equips de futbol d'Istanbul.

Els agents fa una setmana que no entren a la plaça, que s'ha erigit en símbol de les protestes antigovernamentals a Turquia. El governador d'Istanbul, Hüseyin Avni Mutlu, ho ha dit via Twitter: "L'activitat dels antiavalots, de moment, queda descartada". Però Mutlu ha "piulat" encara més coses en pro de la prevenció i de la seguretat: "Atenció, els que des d'ahir difonen que estem preparant una intervenció policial a Taksim i Gezi poden estar provocant més violència", ha advertit a la xarxa.

Sigui com sigui, l'activitat ciutadana no s'atura. Taksim i alguns carrers del voltant són un espai aïllat de la resta de la ciutat. Hi ha barricades de vehicles incendiats, ferros i llambordes amuntegades. Milers de persones han acampat a Gezi per dificultar un possible desallotjament. Tot i que durant les últimes nits no hi ha hagut incidents i no hi ha una presència policial visible, els manifestants no marxen. De fet, aquest dissabte hi han passat des de simpatitzants d'organitzacions feministes fins a seguidors de futbol.

En un ambient festiu i pacífic, les turques han fet sentir la seva veu per demanar la dimissió del primer ministre amb una marxa amb el lema "Per una vida sense abusos i sense Tayyip". I això, el mateix dia que els seguidors dels clubs de futbol més importants d'Istanbul, el Fenerbahçe i el Besiktas, han anunciat que es reuniran al vespre, en una manifestació que sortirà dels seus respectius estadis. El Galatasaray, tercer club de la ciutat, no ha subscrit aquesta iniciativa, però els seus simpatitzants també són habituals a la imatge de la Taksim ocupada.

Aquests aficionats reemplaçaran en part els estudiants universitaris que normalment són el gruix d'ocupants a la plaça i que aquest dissabte estan concentrats en els exàmens.

Les reivindicacions de les dones

Els eslògans del dia han barrejat reivindicacions i humor. "Corre, Tayyip, que vénen les dones" o "Calla, Tayyip, que ara parlen les dones" han estat alguns dels lemes. Fins i tot hi ha hagut al·lusions a la petició del primer ministre que cada dona ha de tenir almenys tres fills: "De debò vols que tingui tres filles i surtin com jo?"

"La gent està enfadada amb el primer ministre, però les dones encara més, perquè des de fa deu anys són el blanc de l'atac de tots els seus discursos, com quan va voler prohibir l'avortament", ha assegurat Asli Goymen, secretària de redacció en una revista i una de les manifestants de la jornada. Goymen s'ha queixat que l'actual govern turc no ha fet res per aturar la persecució a les dones en l'espai laboral i ha denunciat que "la realitat encara és pitjor que les lleis". "A l'oficina has d'anar 'decent', molt seriosa, més val no riure en veu alta si vols que et respectin", ha lamentat. Però al parc Gezi, origen de l'onada de protestes, tot és diferent, i les noies poden vestir, ballar i riure com volen.
"Això és l'inici d'una nova era", ha assegurat Goymen.
 
Però les dones també treballen contra el sexisme dintre del mateix moviment i fins i tot una comissió s'ha dedicat a tapar els nombrosos insults a Erdogan que utilitzen estereotips sexistes.

Deniz, una jove ecologista que és voluntària en una associació de suport a dones víctimes de la violència, ha insistit en la necessitat de mantenir Taksim lliure de sexisme. "Tenim l'experiència de Tahrir, al Caire, on les dones van acabar patint severs abusos i no cal deixar que passi aquí", ha assenyalat.
 
Deniz reivindica un ministeri de la Dona i la Igualtat "i no un de Dona, Família i Assumptes Socials, com hi ha ara". També opina que la revolta els ha donat més poder. "Durant les protestes, les dones surten passada la mitjanit, sense necessitat de cap acompanyant masculí, se senten fortes, perquè saben que aquí hi ha altres dones i que ens ajudarem mútuament".

D'altra banda, el partit al govern ha descartat eleccions anticipades a Turquia.
Anar al contingut