Berlín

Les autoritats egípcies reprenen la reclamació del bust de Nefertiti a Berlín

Les autoritats egípcies tornen a reclamar a Alemanya la devolució del bust de Nefertiti, que en els últims anys ha format part d'exposicions a diversos centres d'art de l'Illa dels Museus de Berlín. Egipte al·lega que el bust, així com unes altres 5.000 peces, va ser extret del país de manera il·legal. Uns arqueòlegs alemanys van trobar l'any 1912 la figura de la reina del Nil, que té 3.400 anys d'antiguitat, a la vall d'Amarna. Egipte ja havia reclamat amb anterioritat -a Adolf Hitler-, i sense èxit, la restitució de l'escultura. Després de diverses sol·licituds per, almenys, exposar de manera temporal en museus egipcis la que s'ha anomenat la "Mona Lisa" de l'antiguitat, Egipte vol ara reclamar el bust oficialment.

Actualitzat
El secretari general del Consell Superior d'Antiguitats egípcies, Zahi Hawass, ha declarat al diari berlinès "Der Tagesspiegel" que el bust de Nefertiti és un "tresor d'excepció per a la nostra cultura", i que tenen previst presentar una petició formal per a la seva restitució per part de Berlín.

El bust de l'esposa del faraó Akhenaton és un dels reclams turístics més coneguts de la ciutat alemanya, on ha tingut moltes ubicacions provisionals, entre les més recents, el museu Altes i el Pergamon. Al mes d'octubre serà l'estrella de la reestrena del museu Neues, actualment en procés de redisseny per l'arquitecte David Chipperfield.

Fa només uns mesos, el rostre ocult de Nefertiti va sortir a la llum, després que una tomografia revelés que sota la capa d'estuc externa de l'escultura hi havia uns lleugers canvis: la reina tenia arrugues a la comissura dels llavis i a les galtes, uns pòmuls menys prominents i un nas lleugerament prominent.
Anar al contingut