Madrid

Les autonomies governades pel PP rebutjaran el nou model de finançament o s'hi abstindran

El PP optarà previsiblment per l'abstenció a l'hora de pronunciar-se aquest dimecres sobre el nou model de finançament, que es debatrà al Consell de Política Fiscal i Financera, on estan representades totes les autonomies menys el País Basc i Navarra. Els consellers d'Economia populars han decidit aquest dimarts rebutjar al nou sistema, ja sigui en forma de vot contrari o d'abstenció, encara que fonts populars han assegurat que majoritàriament s'abstindran. En el comunicat que ha fet públic el partit després de la reunió dels representants autonòmics, només s'informa que el PP "no donarà suport" al pacte.

Actualitzat
El comunicat que ha fet públic el PP enumera els diversos motius pels quals el partit "no donarà suport" al nou model, però no concreta quina serà la fórmula per la qual optaran els consellers. Entre els arguments que dóna hi ha que el pacte "és fruit de l'acord amb un partit, ERC, i no d'un pacte de país", que el model és "insolidari" perquè "els recursos addicionals van a parar a les comunitats més pròsperes" i que "castiga" les baixades d'impostos que s'han aprovat.

Diversos pesos pesants del partit han rebutjat el model per motius diferents. El president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, considera el nou sistema "insolidari" i "discriminatori" amb els valencians. En el mateix sentit s'ha posicionat la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, que ha afirmat que el model tracta a "uns millor que a uns altres" i s'oblida de 300.000 madrilenys perquè es basa en el cens de població del 2007.

A la reunió, a la seu del PP al carrer Gènova de Madrid, hi han assistit el vicesecretari de Política Autonòmica, Javier Arenas i el coordinador d'Economia, Cristóbal Montoro, que ha assegurat que el nou model pot generar "més crisi i atur".

De la seva banda, el govern espanyol ha instat totes les comunitats, incloses les governades pel PP, a sumar-se al nou model de finançament. El president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, ha demanat concreció als Populars i que diguin si rebutgen el model perquè hi haurà més dèficit, com diu Montoro, o bé per manca de recursos, com diuen Camps i Aguirre.
NOTÍCIES RELACIONADES
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut