Les autoescoles tornen dilluns en la fase 2 amb menys examinadors disponibles

Diverses autoescoles de Tarragona, de l'Ebre i del Pirineu han denunciat que, de moment, no hi ha prou examinadors per poder atendre el previsible allau de sol·licituds que tindran

Actualitzat

L'activitat de les autoescoles es reprendrà en aquelles zones que dilluns passin a la fase 2. Però serà amb precaucions perquè no es podrà superar el 30% de l'aforament del centre, i el reforç de la formació online a distància.

També caldrà disposar de dispensadors de gels hidroalcohòlics i desinfectar els vehicles després de cada ús. Paral·lelament, la DGT ha anunciat que es reprendran els exàmens tant teòrics com pràctics, respectant les normes de prevenció habituals tant per a examinadors com per a alumnes.

Falta d'examinadors

Tot això en teoria, perquè unes quantes autoescoles catalanes, de Tarragona, de l'Ebre i del Pirineu han denunciat que, de moment, no hi ha prou examinadors disponibles per atendre la previsible allau de sol·licituds. Calculen que només podrien examinar-se uns 30 alumnes diaris, quan, normalment la xifra, allà, era d'uns 120 al dia. Caldrà, doncs, consultar a cada centre la seva disponibilitat i les possibilitats d'accedir a l'examen.

 

 

 

Carles Oliver, president de l'Associació d'Autoescoles de Tarragona:

"Amb pocs examinadors és inviable que donem sortida als alumnes. Els podrem preparar però no els podrem presentar perquè no hi haurà places. Obrir amb aquestes condicions no és rendible."

Les autoescoles de l'Alt Pirineu i l'Aran tampoc obriran, perquè els examinadors hi pugen de Lleida, que seguirà a la fase 1. La DGT reconeix la situació i assegura que en la fase 3 ja es tornarà a la normalitat. La suspensió de proves va deixar uns 10.000 alumnes sense examen pràctic a Catalunya.

Antoni Ligero, alumne:

"Només em quedava fer la circulació i dos dies abans va venir el confinament. Soc jardiner i necessito un camió; a l'estiu es quan més ho necessito."

 

 

 

Esther Carnerero, alumna:

"Em faltaven dues setmanes per a l'examen. Em trobo en un impàs que no sé... I necessitava el carnet per gaudir-lo aquest estiu."

Les autoescoles de Catalunya reclamen que a l'agost també hi hagi exàmens i que es reforci la plantilla d'examinadors. La DGT estudia com fer-ho.

Raül Viladrich, president de la Federació d'Autoescoles de Catalunya:

"Seria bo que l'administració no tanqués durant aquest període per poder donar cadència als alumnes. Recordem que l'època d'estiu es quan habitualment venen els estudiants que han acabat els seus estudis. Per tant, la campanya d'estiu és una època important per a les autoescoles."

Quan arribin, exàmens i classes caldrà ventilar i disposar de mascaretes, guants i desinfectants en els vehicles. I en els exàmens teòrics, un distanciament físic que també arribarà a les aules, on s'hauran de fer més classes però amb menys alumnes.

 

 


 
Francis Liñán, autoescola Liñán:

"Era més factible fer els recorreguts amb dos alumnes. Ara ho farem amb un i els recorreguts seran més curts. Quant a les teòriques, per aforament, de dos o tres classes que fèiem, haurem de passar a fer-ne sis."

Les mesures, que afecten tant als permisos habituals com a les classes de reeducació viaria i també als cursos de capacitació per a transportistes professionals, les ha d'aclarir un BOE que encara no s'ha publicat. I que manté en la incertesa les autoescoles des de fa setmanes perquè sabran que han de fer, com a molt, dos dies abans d'obrir.

El sector de les autoescoles ha patit la crisi del 2008 i les vagues d'examinadors del 2015 i del 2017. Ara s'ha d'enfrontar amb la pandèmia del coronavirus que ha tancat les escoles des del 16 de març. A Catalunya, hi ha 125 examinadors que en època normal acostumaven a fer 7.500 exàmens setmanals.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut