Barcelona acull la primera fira dedicada a buscar alternatives als envasos de plàstic
Barcelona acull la primera fira dedicada a buscar alternatives als envasos de plàstic
Barcelona

Les alternatives als plàstics d'un sol ús, una oportunitat de negoci

Barcelona acull la primera fira dedicada a buscar alternatives als envasos de plàstic, els principals contaminants de mars i oceans

Cori CaleroActualitzat

Barcelona acull aquests dies la primera fira dedicada als envasos lliures de plàstic. Batejada com Free From Plastic Packaging (lliure d'embalatge de plàstic), es vol convertir en la referència europea de les alternatives als envasos d'aquest material, que pot trigar cinc segles a degradar-se al medi. El fet que a Fira Barcelona es dediqui un espai a aquest tipus de productes és, en si, una mostra de la demanda social per reduir els plàstics.

Es calcula que cada any 8 milions de tones de plàstics acaben al mar, amb un impacte mediambiental molt gran i també per a la vida de la fauna marina i, de retruc, la nostra. La solució, segons els experts, passa per reduir el consum dels envasos d'un sol ús, augmentar-ne el reciclatge i, també, buscar materials més sostenibles.

 

 

Cada any 8 milions de tones de plàstics acaben al mar

A la fira hi ha propostes i solucions per a totes les demandes: coberts fets amb les restes resultants de processar el blat de moro, plats i envasos amb el rebuig de la canya de sucre... i tots biodegradables. Un dels expositors mostra tot tipus d'embalatges d'un sol ús per servir menjar amb totes les formes i mides imaginables i que pugui necessitar el sector de l'hostaleria.

Una altra de les marques exhibeix plats, gots i canyetes de colors llampants, amb il·lustracions atractives, fets amb paper reciclat i decorats amb tints naturals vegetals... L'augment de la demanda de productes més ecològics i les previsions de canvis en la legislació han fet que sorgeixin més empreses que innoven en alternatives al plàstic. Els motius són, en alguns casos, ambientals, però també hi ha qui hi ha vist una oportunitat de negoci.

 

 


L'alternativa al plàstic, una oportunitat de negoci

David Esteban, director general de Fibrapack, que fabrica embalatges per al sector alimentari, explica com han començat a incorporar els envasos biodegradables en la seva cadena de producció molt recentment. Fins ara, el plàstic també formava part del seu negoci: "Fa tres anys que vam començar a apostar per aquest tipus de materials. És més difícil perquè és més car. El consumidor final sí que ho demana però a la cadena intermèdia li costa amortitzar els costos."

Entre els molts assistents com a públic a aquesta fira innovadora hi ha Agustín Vilar, de l'empresa Packaging Agustín Vilar, SA:

 

"Nosaltres som fabricants en plàstic i estem mirant de reconvertir l'empresa amb les noves exigències del mercat i també de les noves normatives que estan començant a apuntar des d'Europa. El que veiem és que hi ha molts productes d'empreses de fora. Ens hem de posar les piles i fer més producte intern."

 

De fet, malgrat la demanda dels consumidors per reduir el plàstic en ampolles de beguda o embalatges de menjar, no ha estat fins que el Parlament Europeu ha anunciat que vol prohibir els envasos de plàstic d'un sol ús l'any 2021 que el sector ha començat seriosament a buscar noves solucions. Fins ara existien algunes propostes, minoritàries, més cares i que no tenien les mateixes prestacions que el plàstic. Però això està canviant ràpidament.

 

 

Malgrat la pressió social, el consum de plàstic al món augmenta any rere any. Lluny de disminuir, la producció de plàstic d'un sol ús al món va arribar a la xifra rècord de 400 milions de tones l'any, de les quals només se'n recicla el 9%, segons xifres de Greenpeace.

Sian Sutherland, de l'Organització Ecologista A Plastic Planet, ho explica:

 

"Hi ha un moviment mundial, tant d'entitats com social, en contra del plàstic, perquè el problema ja és tan evident que no el podem defugir. I això ens podria fer pensar que el consum de plàstic d'un sol ús està disminuint. Doncs no! La trista realitat és que està augmentant any rere any. Fins al punt que les previsions científiques ja diuen que, si seguim amb aquest ritme, la producció i la demanda de plàstic es triplicarà cap a l'any 2030!"

 


Es calcula que la producció i la demanda de plàstic es triplicarà cap a l'any 2030

Només cal entrar en un supermercat per comprovar que gairebé tot està embolicat amb plàstic, malgrat que ells mateixos fan campanyes de màrqueting anunciant-ne una reducció que és, desgraciadament, només simbòlica.

 

 

Els últims 10 anys hem produït més plàstic que en tota la història de la humanitat. Només la indústria de les begudes produeix 500.000 milions d'ampolles de plàstic cada any. Espanya és el quart país europeu en demanda de plàstics, on el 50% va acabar als abocadors sense ser reciclat. Després, aquests envasos ens els trobarem al medi ambient i malmetran greument els sistemes marins, amb quantitats ingents de plàstics a l'aigua i al fons tan comunes que, malauradament, ja no sorprenen ningú.

ARXIVAT A:
Ecologia
Anar al contingut