Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Les allaus de neu al Pirineu provoquen el doble de morts per asfíxia que per traumatisme

La Universitat de Girona ha liderat el primer estudi fet al Pirineu sobre la causa de mort per allau, que ha analitzat les 59 víctimes que hi ha hagut els últims cinquanta anys

Actualitzat

Un esquiador de 22 anys va morir arrossegat per una allau a l'abril, en una àrea fora pistes de l'estació de Baqueira Beret. Cinquanta-nou persones han mort per allaus al Pirineu en mig segle. 

La hipòtesi, fins ara, era que "amb el tipus de neus ventades que tenim i neus molt denses i molt dures, la mort en allaus es produiria per traumatisme", explica Glòria Martí, cap de la Unitat de Predicció d'Allaus de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

Un estudi de la Universitat de Girona ha demostrat que no és així: "Les morts per asfíxia són gairebé el doble que per traumatisme", conclou Iñigo Soteras, metge i director de la Càtedra de Medicina de Muntanya d'aquesta universitat.

A l'estudi, que aquesta setmana s'ha presentat a Lausana, a Suïssa, també hi han participat l'Institut Cartogràfic i els Mossos d'Esquadra. La Unitat de Muntanya ha fet una recerca exhaustiva a tots els jutjats de l'Alt Pirineu i l'Aran per trobar els informes policials i autòpsies dels morts per allau dels últims 50 anys.

Més prevenció

El resultat de l'estudi incideix en la importància de la formació del personal especialitzat i de les persones que practiquen esport a la muntanya.

Actuar ràpidament és clau en cas d'un rescat per allau i els mossos i els bombers han de tenir formació per poder "revertir l'asfíxia i poder salvar més gent", com diu el doctor Soteras, que fa cursos als bombers GRAE cada hivern.

I encara més important és la prevenció dels esportistes, que han d'estar sempre atents a la informació meteorològica i seguir les normes que resumeix Ricard Cabré, caporal de la Unitat dels Mossos de Muntanya: anar acompanyat, en grups de 2 a 4 persones i no molt nombrosos, i ben equipats, amb arva, sonda i pala", si s'és víctima d'una allau.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut