Entrada del laboratori Bilthoven Biologicals a Utrecht (Google Street View)

Les aigües fecals porten una fàbrica de vacunes a detectar una fuga del virus de la pòlio

El laboratori, als Països Baixos, va descobrir que un treballador s'havia contagiat amb unes anàlisis rutinàries i l'ha aïllat per evitar que encomani ningú

Josep Maria Camps Collet

Les autoritats sanitàries dels Països Baixos han informat d'un cas de contagi amb el virus de la pòlio d'un treballador d'un laboratori que fabrica vacunes contra aquesta malaltia a prop d'Utrecht.

Es tracta d'un virus de la poliomielitis tipus 3, detectada per última vegada a Nigèria i que l'Organització Mundial de la Salut va declarar erradicar l'octubre del 2019.

Segons asseguren, el treballador ha viscut completament aïllat durant més d'un mes per impedir que pugui encomanar ningú, i només ha pogut sortir de l'aïllament quan ha donat negatiu tres vegades seguides.

Aquest cas ha generat un article científic publicat aquest diumenge per la revista Eurosurveillance, fundada per la Unió Europea per lluitar contra les malalties infeccioses.


Virus detectat en les anàlisis rutinàries

El contagi es va detectar el novembre en les anàlisis rutinàries que busquen si hi ha fuites dels virus en les aigües fecals del laboratori, de l'empresa Bilthoven Biologicals.

Són anàlisis que es fan cada tres setmanes, i van ser les del 15 de novembre que van detectar un virus amb tres mutacions noves, cosa que implicava que havia passat per un cos humà.

Van fer anàlisis de sang i de femta als 51 treballadors que tenien accés a les reserves de virus de la pòlio del laboratori i només 1 va donar positiu, que va ser a qui van aïllar.


33 dies d'aïllament estricte

L'aïllament, al qual el treballador es va prestar, va començar el 8 de desembre en un habitatge dissenyat per evitar cap mena de possibilitat que el virus pogués escapar.

El temor era que s'escampés pel veïnat proper, on la vacunació contra la pòlio no arriba al 90%, percentatge considerat insuficient per evitar que algú pugui desenvolupar la malaltia.

Com que hi va haver virus actius als excrements del treballador durant més de tres setmanes, totes les deixalles que va generar en aquest període es van empaquetar i incinerar.

En paral·lel, es va identificar i analitzar un total de 27 persones que havien tingut contacte amb el treballador mentre va ser contagiós abans de l'aïllament, cap dels quals s'havia encomanat.

El treballador va poder sortir de l'aïllament l'11 de gener, i els investigadors que han fet el seguiment del cas han assegurat que s'ha pogut evitar que s'estengués el virus.

Les anàlisis rutinàries, "una eina essencial"

La seva conclusió és que les anàlisis preventives periòdiques, implantades fa només tres anys, són "una eina essencial" en les instal·lacions que treballen amb virus de la pòlio:

"Aquest cas demostra que els incidents que porten a un incompliment de la contenció i, fins i tot, a un contagi, poden passar desapercebuts si no hi ha controls rutinaris."

També recomanen que altres països copiïn aquesta estratègia, que qualifiquen de "molt valuosa".

No s'ha explicat com hi va haver el contagi i l'empresa, que és una filial del grup de l'Índia Cyrus Poonawalla, assegura que ha suspès totes les feines amb virus de la pòlio actius fins que s'hagi aclarit.

El virus de la pòlio provoca una greu malaltia neurològica que es considera erradicada a Europa, però que encara entra dins del calendari de vacunacions dels nens.

El cert és que de tant en tant hi ha alertes per detecció del virus, com el setembre a Nova York, als Estats Units, on va haver-hi algunes infeccions, o el juny a les aigües residuals de Londres, al Regne Unit.

 

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut