Madrid

Les acusacions particulars de Gescartera demanen la nul·litat del judici oral i que compareguin antics responsables de la CNMV

Diverses acusacions particulars del "cas Gescartera" han demanat la nul·litat de l'obertura del judici oral, que ha arrencat a l'Audiència Nacional. Sostenen que el tribunal encara no s'ha pronunciat sobre les peticions d'imputació de diversos responsables de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), com l'expresidenta Pilar Valiente i l'exvicepresident Luis Ramallo, a banda de l'exsecretari d'Estat d'Hisenda Enrique Giménez Reyna. Tots ells han resultat exculpats durant els sis anys que s'ha allargat el procés d'instrucció. Malgrat tot, l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes d'Estalvis i Assegurances (Adicae), considera que existeixen "elements suficients" per a la seva acusació.

Actualitzat

La primera sessió del judici pel "cas Gescartera" ha servit perquè diverses acusacions particulars i populars hagin insistit de nou a demanar la nul·litat de l'obertura del judici oral, que ha arrencat aquest matí a l'Audiència Nacional, a Madrid. Fins a setze advocats de 23 acusacions particulars i populars diferents s'han sumat a aquesta petició de nul·litat, que volen fer servir com a via per buscar la responsabilitat civil de l'Estat i recuperar quelcom més que els 26 milions d'euros en indemnitzacions concedides pel Fons de Garantia d'Inversions (Fogain).

Consideren que el tribunal no s'ha pronunciat sobre les peticions d'imputació de diversos responsables de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Es tracta, entre d'altres, de l'expresidenta de l'entitat Pilar Valiente i de l'exvicepresident Luis Ramallo. Tots dos van ser exculpats en la fase d'instrucció, com també ho va ser l'exsecretari d'Hisenda Enrique Giménez Reyna. Segons l'advocat de l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes d'Estalvis i Assegurances (Adicae), Miguel Ángel Roca, hi ha "elements suficients" per a la seva acusació, igual que la d'altres bancs, com ara Bankinter, HSBC i Deutsche Bank.

També ha demanat la nul·litat l'advocat de la defensa de Caja Madrid, en considerar que no hi ha ni motius ni proves per demanar la responsabilitat civil subsidiària de l'entitat financera, un extrem en què confien diverses de les acusacions per recuperar part dels 50 milions d'euros del forat patrimonial de Gescartera. Segons Carlos Aguilar Fernández, no s'ha detallat ni quantificat el dany presumiblement produït per Caja Madrid Bolsa als clients de Gescartera.

D'altra banda, l'advocat del principal imputat de Gescartera, Antonio Camacho, ha centrat les seves qüestions prèvies a demostrar que va ser el fundador de Gescartera qui va aportar diners a l'agència de valors, malgrat que el fiscal demana onze anys de presó pel forat patrimonial de 50 milions d'euros. Sobre Camacho, el president d'Adicae, Manuel Pardo, ha reclamat que se'n faci públic el patrimoni.

El judici ha començat avui amb les qüestions prèvies, però les primeres declaracions dels catorze imputats no s'espera que es facin fins la setmana que ve.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut