Les abelles solitàries prefereixen fer niu al poliestirè que als forats dels arbres

És l'estudi d'una investigadora australiana que mostra com aquests insectes s'adapten al que troben al medi
Les abelles solitàries prefereixen fer niu al poliestirè que als forats dels arbres
Austràlia

Les abelles solitàries prefereixen fer niu al poliestirè que als forats dels arbres

És l'estudi d'una investigadora australiana que mostra com aquests insectes s'adapten al que troben al medi
Redacció Actualitzat
Aquesta abella solitària d'Austràlia ha escollit el polestirè per fer niu (Universitat de Curtin)

"El plàstic s'associa habitualment amb la mort de la vida salvatge, però les meves observacions sobre l'abella australiana 'Hylaeus (Euprosopoides) ruficeps kalamundae' suggereixen que els animals salvatges poden aprofitar els materials fets per l'home en benefici propi."

Ho diu Kit Prendergast, investigadora de la Universitat de Curtin, a Austràlia.

Prendergast ha publicat un estudi a la revista Apidologie en què documenta, per primera vegada, que abelles de la família dels col·lètids fan niu en poliestirè. Concretament, la subespècie Hylaeus (Euprosopoides) ruficeps kalamundae, un tipus d'abella solitària, que busca cavitats naturals als arbres per fer servir de niu.

Tot i que el poliestirè ja es fa servir a Europa per construir ruscos per a abelles de la mel, la investigadora ha trobat ara que aquestes del sud-oest d'Austràlia han fet niu en massa, durant generacions successives, als aïllaments de poliestirè que s'utilitzen en la construcció.

 

És una preferència?

En un estudi anterior, Prendergast va trobar només cinc nius construïts per aquestes abelles, però, en canvi, n'hi havia centenars que aprofitaven els aïllaments de poliestirè.

La troballa és sorprenent, perquè el poliestirè no és un material que les abelles hagin trobat al llarg de la seva història evolutiva. Tot i que en molts llocs hi ha una progressiva desaparició dels arbres on fan el niu, i això semblaria explicar que triïn el plàstic, a la zona que va estudiar la investigadora hi havia força arbres amb cavitats que podien haver triat com a niu, però les abelles van preferir el plàstic.

Perjudicial?

Segons el treball, el gran nombre d'individus que han fet niu al poliestirè durant anys suggereix que aquest comportament no és perjudicial per a aquestes espècies. De totes maneres, falten estudis comparant l'estat de les abelles que fan niu al poliestirè amb les que ho fan als arbres.

Segons Kit Prendergast, per evitar que això es converteixi en una trampa evolutiva, s'han de fer molts estudis sobre com afecta la descendència. I, també, alertar els constructors que vigilin abans de segellar l'aïllament de poliestirè, perquè les abelles hi poden haver fet el niu.

Un estudi semblant es va publicar el febrer passat. A l'Argentina, abelles del gènere Megachile es va construir tot un niu amb plàstics.