Les 10 novel·les que aspiren a guanyar el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l'Any

Es tracta de la sisena edició del guardó més ben dotat econòmicament a obra publicada, amb 25.000 euros de premi

Ignasi GayaActualitzat

Ja es coneixen les 10 novel·les que han estat seleccionades com a candidates a guanyar el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l'Any.

Es tracta de la sisena edició del guardó més ben dotat econòmicament a obra publicada, amb 25.000 euros de premi: 20.000 euros van a parar directament a la persona guardonada, i 5.000 es destinen a promoció.

Les obres seleccionades, publicades entre el novembre del 2021 i l'octubre del 2022, han estat seleccionades per un comitè d'experts format per Valèria Gaillard, traductora i periodista cultural; Enric Gomà, escriptor, guionista i divulgador lingüístic; Júlia Ojeda, crítica literària; i Lluís Ruiz, llibreter.

A partir de la llista d'obres seleccionades, un jurat independent i de prestigi format per Marta Pessarrodona, Neus Real, Marta Segarra, Oriol Izquierdo i Xavier Pla donaran a conèixer els tres finalistes el pròxim mes de desembre i el premi es lliurarà a finals de gener.

"Traiem la llengua cada dia i la fem servir de manera desacomplexada, també en la literatura", ha dit el president de l'entitat, Xavier Antich, "per això des d'Òmnium donem prestigi a les lletres catalanes amb aquest guardó a la millor novel·la de l'any, fomentant la creació, la lectura i els referents en català".


Guardó creat el 2017

El Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l'Any va néixer l'any 2017. D'aquesta manera, l'entitat donava vida a un nou guardó amb la voluntat i ambició d'igualar-se a altres premis similars de la literatura mundial, com el Premi Goncourt francès i l'anglès Booker, i amb l'objectiu de fer prevaldre les obres en llengua catalana, fomentar-ne la traducció i revitalitzar el sector.

El guanyador de la primera edició va ser Raül Garrigasait, amb l'obra "Els estranys"; "Aprendre a parlar amb les plantes", de Marta Orriols, va endur-se el premi en l'edició 2018, el 2019 el guardó va ser per a Martí Domínguez, amb "L'esperit del temps" i el 2020 va recaure en "Boulder", d'Eva Baltasar.

L'any passat el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l'Any va ser per a "Junil a les terres dels bàrbars", de Joan-Lluís Lluís.


Les 10 novel·les seleccionades són:

"Al llac". Maria Barbal. Editorial Columna

 

"Aioua". Roser Cabré-Verdiell. Editorial Males Herbes

 

"Benvolguda". Empar Moliner. Editorial Columna

 

"Distòcia". Pilar Codony. L'altra Editorial

 

"El monstre de Santa Helena". Albert Sánchez Piñol. Editorial La Campana

 

"Els dies bons". Aina Fullana. Editorial Bromera

 

"Guilleries". Ferran Garcia. Editorial Males Herbes

 

"Les altures". Sebastià Portell. Editorial Empúries

 

"Nicolau". Antoni Veciana. Editorial Segona Perifèria

 

"Ràbia". Sebastià Alzamora. Editorial Proa

 

 

ARXIVAT A:
LiteraturaÒmnium Cultural
Anar al contingut