Les 10 cites imprescindibles del Grec Festival 2021
Imatge d'arxiu del Festival Grec (ACN/ Pere Francesch)

Les 10 cites imprescindibles del Grec Festival 2021

L'edició del Festival Grec de Barcelona fixa la mirada a l'Àfrica i compta amb un centenar d'espectacles

Ibana PiñeroActualitzat

El festival Grec arrencarà oficialment el 27 de juny en una edició amb més espectacles, gairebé un centenar de propostes, i més dies, per encabir també aquelles obres que l'any passat es van haver d'ajornar per la pandèmia. Un festival que ens proposa acabar la volta al món que va iniciar el 2017 amb un viatge al continent africà.


"Carrer Robadors"

És l'espectacle inaugural que es representarà al Teatre Grec del 27 al 29 de juny. Adaptació de la novel·la de Mahtias Enard, dirigida per Julio Manrique, i protagonitzada per un grup d'actors joves d'orígens diversos, narra la història de Lakhdar, un noi de Tànger, que creua l'Estret, i arriba a Barcelona, on s'instal·la al Raval.

És un retrat de les motivacions de les persones migrants per obrir una edició que mira cap a la realitat africana, la del continent, i la que viu a casa nostra.


Un viatge a l'escena africana

El Grec ens proposa descobrir la cultura africana a partir dels creadors del continent, però també de la diàspora africana a Europa i els afrodescendents. Una mirada allunyada de l'exotisme o el folklore amb gèneres i artistes tan diferents com els malians Trio da Kali, la gran veu de Fatoumata Diawara, el circ dels acròbates del Groupe Acrobatique de Tànger i la dansa de Serge Aimé Coulibaly. Tots ells a l'amfiteatre de Montjuïc.

Les 10 cites imprescindibles del Grec Festival 2021
TrioDaKali (Grec Festival)

Un dels plats forts serà l'últim muntatge del sud-africà Brett Bailey, "Samsó", que només es podrà veure aquest estiu a Barcelona, al Teatre Lliure, i a Avinyó. Una gran producció musical amb sons electrònics, òpera i cant coral.

El Lliure també acollirà el musical d'homenatge a Winnie Mandela "Dear Winnie" i dues mostres de teatre documental del director Mohamed El Khatib.

"Tempest Project", (Grec Festival/Philippe Vialatte)


Tres obres, tres lectures de Shakespeare

Tres autors diferents i tres relectures de les obres de William Shakespeare. El veterà dramaturg Peter Brook adapta una de les darreres obres del bard, "La tempesta" ("Tempest Project", del 2 al 4 de juliol, al Teatre Lliure). Una de les últimes oportunitats per veure la feina d'un director amb una llarga relació amb Barcelona i una veu imprescindible en la construcció del teatre europeu contemporani.

Un altre dels grans noms de l'escena europea, el director belga Jan Lauwers, ens proposa fer un viatge pels aspectes més foscos de les tragèdies de Shakespeare, en un muntatge que compta en el repartiment amb Nao Albet, Gonzalo Cunill i Juan Navarro ("Billy's violence", del 8 a l'11 de juliol, al TNC).

I, finalment, a "La mala dicció", Jordi Oriol i Xavier Albertí parteixen de Macbeth per fer una al·legoria sobre el poder de la paraula i el deliri de la imaginació ("La mala dicció d'Indigest", del 10 al 13 de juliol, al Teatre Lliure de Gràcia).


"Transverse orientation", de Dimitris Papaionnou

Una de les perles del festival. Després de deixar fascinats el públic del Grec amb "The great tamer" el 2017, Dimitris Papaioannou torna a Barcelona amb la seva nova creació "Transverse orientation". Teatre físic, visual, performance i poesia en un espectacle que ens parla sobre la naturalesa humana i el pas de les civilitzacions. (Al Mercat de les Flors, de l'11 al 14 de juliol).

"La casa de los espíritus", (Grec Festival/Geraldine Leloutre)


"La casa de los espíritus"

La nova directora del TNC, Carme Portaceli, dirigeix l'adaptació de la cèlebre novel·la d'Isabel Allende "La casa de los espíritus" (al Teatre Grec, del 18 al 19 de juliol). Arriba precedida de l'èxit de públic i crítica a l'estrena de Madrid.

Forma part dels espectacles que es recuperen de l'edició de l'any passat, com "Pedro Páramo" de Mario Gas al Teatre Romea, "Una galaxia de luciérnagas" d'Aina Tur al Maldà, "L'habitació blanca" de Josep Maria Miró a la Sala Flyhard, Sílvia Pérez Cruz dirigida per Pablo Messiez al Teatre Lliure o "La gavina" d'Àlex Rigola a La Villarroel.


Urban Nature de Rimini Protokoll

El col·lectiu alemany Rimini Protokoll, guanyador d'un Lleó d'Argent de la Biennal de Venècia, instal·la aquesta barreja d'exposició artística i performance durant dos mesos i mig al CCCB. Els visitants podran fer de públic i d'actors en una instal·lació que planteja com es viu, com es treballa i com es protesta en una gran ciutat. (Del 2 de juliol al 19 de setembre, al CCCB).


Veus al BARTS i Cicle "Escena: dones i creació" a L'Auditori

En un festival, per primer cop, amb majoria de dones creadores, destaquen dos cicles. El d'"Escena: dones i creació" a L'Auditori de Barcelona amb la compositora Marina Herlop, l'artista Tanit Plana i l'actriu Alba Pujol.

A la Sala Barts, elles seran les protagonistes de la majoria de concerts amb noms com The Sey Sisters, Tarta Relena, Lídia Pujol i la francesa Imany. Un festival on també presentaran els seus últims treballs Maria Pagès, Angelica Liddell, Sol Picó, Queralt Riera o Juana Dolores.

Reagge per Xics (Grec Festival)


El Grec en família

El festival no s'oblida dels més petits amb espectacles pensats expressament per a ells. Música amb Reagge per Xics i Xiula al Teatre Grec; dansa amb "Bob Marley for babies" al Mercat de les Flors; teatre amb "Soc una nou", també al Mercat de les Flors, i "La motxilla de l'Ada" al SAT! i, finalment, circ amb "Si tu te'n vas" de la companyia Pepa Plana a l'Ateneu de 9barris.


Omara Portuondo i amics

Amb 91 anys, la diva del Buenavista Social Club s'acomiadarà finalment de Barcelona aquest estiu. Ho farà el 28 de juliol al Teatre Grec. La pandèmia li va impedir viatjar l'any passat i fer un últim concert a Barcelona envoltada dels seus amics. Una oportunitat única de veure en concert aquesta gran ambaixadora de la música cubana.


Love of Lesbian, el concert de cloenda

Són una de les bandes més importants del pop independent barceloní, però encara no havien tocat mai al Teatre Grec. S'estrenen aquest any, amb un doble concert que tancarà el festival, els dies 29 i 30 de juliol. No són els únics grups que debuten a l'amfiteatre de Montjuïc. També hi tocaran per primera vegada Sopa de Cabra i Rodrigo Cuevas.

ARXIVAT A:
TeatreMúsica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut