Nederlands Dans Theater s'encarregarà de la inauguració del Grec 2022
Nederlands Dans Theater s'encarregarà de la inauguració del Grec 2022

Les 10 cites imprescindibles del Grec 2022

Una selecció dels espectacles imperdibles del festival, amb una programació amb referents com la dansa holandesa, el teatre alemany o el Segle d'Or espanyol

Ibana PiñeroActualitzat

Després de cinc anys portant els espectadors de viatge per tot el món, des de la Mediterrània a l'Àfrica, el festival Grec torna a casa, a mirar a Europa i als clàssics per convertir-se en la punta de llança d'un sector a qui li està costant aconseguir que el públic torni a omplir les sales.

I per això, ha apostat per una programació plena de referents reconeixibles: des de la dansa holandesa al musical anglès passant pel teatre alemany, l'univers de Fellini, el fado portuguès, la "chanson" francesa, el Segle d'Or espanyol o Molière... Més de 80 espectacles repartits en una cinquantena d'escenaris per tota la ciutat. Les entrades ja estan a la venda.

Aquesta és una selecció de les cites imperdibles.


1. "Tres coreografies", de la Nederlands Dans Theater, l'espectacle inaugural (29 i 30 de juny, Teatre Grec)

L'espectacle inaugural del Grec combina tres coreografies

La dansa inaugurarà aquesta edició del Grec amb una de les companyies més prestigioses d'Europa, la Nederlands Dans Theater.

Hi presentaran un programa amb tres coreografies de tres generacions de coreògrafs: la valenciana Marina Mascarell, establerta des de fa anys als Països Baixos, la israeliana Sharon Eyal i l'estatunidenc William Forsythe, considerat un dels pares de la dansa contemporània.

 

2. "Connexions insòlites"

El Grec ha propiciat la trobada entre creadors de disciplines diferents i molt allunyades per crear espectacles únics. Destaca la proposta al Mercat de les Flors del bailaor Israel Galván acompanyat de l'Escolania de Montserrat, i que s'inspira en el tradicional "Baile de los Seises" que es fa a la catedral de Sevilla.

El portuguès Salvador Sobral actuarà al costat de Marco Mezquida
El portuguès Salvador Sobral actuarà al costat de Marco Mezquida

Altres connexions destacades seran el concert del pianista Marco Mezquida i el cantant portuguès Salvador Sobral, o el de l'OBC amb l'artista visual Alba G. Corrral, tots dos a l'amfiteatre del Grec.

També el "Rèquiem" que el coreògraf Pere Faura prepara amb l'Orfeó Català al Palau de la Música.

 

3. "Un enemic del poble", de Thomas Ostermeier (2 i 3 de juliol al Teatre Lliure)

El director alemany Thomas Ostermeier fa 10 anys que va estrenar aquesta aplaudida versió d'una de les obres fonamentals del teatre europeu, que es podrà veure per primer cop a Catalunya.

Un text del noruec Henrik Ibsen del 1882 sobre el conflicte entre el benefici econòmic i la protecció de la salut i el medi ambient completament vigent en ple segle XXI.

La versió de Thomas Ostermeier d''Un enemic del poble' es podrà veure per primer cop a Catalunya
La versió de Thomas Ostermeier d'"Un enemic del poble" es podrà veure per primer cop a Catalunya

Serà un dels noms destacats d'aquesta edició, per on també passaran altres propostes internacionals que parlen de refugiats, com "En trànsit", del director iranià Amir Reza Koohestani, de racisme als Estats Units, amb "The B-side", de The Wooster Group, o dels mites de la identitat europea amb la performer francesa Phia Ménard.

 

4. "Una imagen interior", d'El Conde de Torrefiel (del 7 al 9 de juliol al Teatre Lliure)

Aquesta companyia d'Ontinyent fa un any que treballa en un projecte sobre realitat i ficció que ha atret l'atenció dels principals festivals europeus.

El resultat és "Una imagen interior", que s'estrenarà al maig a Viena i que ha estat coproduïda pel Grec, el Wiener Festwochen, el Festival d'Avinyó, el Kunstenfestivaldesarts de Brussel·les i el Festival d'Automne de París.

 

5. Segones oportunitats: La Veronal, la Perla 29 i Romeo Castelluci

Per primera vegada, el Grec programarà reposicions d'espectacles que s'han vist poc a Catalunya. "Opening night" de La Veronal, guanyadora de cinc premis de la crítica tornarà a la Sala Gran del TNC.

La Perla 29 ha triomfat a París amb '28 i mig'
La Perla 29 ha triomfat a París amb "28 i mig"

L'amfiteatre del Grec acollirà dues funcions de "28 i mig", l'espectacle amb el qual la companyia La Perla 29 acaba de triomfar al Theatre de La Colline de París.

I un dels èxits de l'últim Temporada Alta, "Bros", de Romeo Castellucci, es podrà veure al Lliure de Montjuïc.

 

6. Una mirada als clàssics

Un dels objectius d'aquest Grec és fer una relectura dels clàssics per entendre el present i encarar el futur. El festival es tancarà amb una adaptació d'"El paraíso perdido" de John Milton, feta per Helena Tornero i Andrés Lima, i protagonitzada per Pere Arquillué.

'El burlador de Sevilla' serà al Grec sota la direcció de Xavier Albertí
"El burlador de Sevilla" serà al Grec sota la direcció de Xavier Albertí

També s'estrenaran a Barcelona una revisió d'"El burlador de Sevilla", dirigida per Xavier Albertí, i un "Tartuf", en el 400 aniversari de Molière, protagonitzat per Pepe Viyuela.

I al Romea, una petita joia: l'adaptació dels poemes de la poetessa grega Safo dirigida per Marta Pazos i interpretada per Christina Rosenvinge.


7. La millor dramatúrgia catalana contemporània

El Grec estrenarà nous textos de Jordi Prat i Coll, Marta Buchaca, Jordi Casanovas, Llàtzer Garcia, Marc Rosich i Sílvia Navarro en coproducció amb els teatres públics i privats de Barcelona.

També es podrà veure el resultat escènic de vuit de les beques Barcelona Crea, creades durant la pandèmia per donar suport a projectes artístics.

 

8. "Immersive Next to normal", un musical immersiu (de l'1 al 31 de juliol a l'Ideal)

Estrena absoluta de la versió immersiva del musical de Broadway "Next to normal", guanyador d'un premi Pulitzer el 2010.

Els autors originals, Brian Yorkey i Tom Kitt, s'han encarregat de fer aquesta adaptació que el públic podrà viure des de dins, envoltat dels decorats digitals creats pel duet barceloní Desilence.

L'obra farà una gira mundial després de l'estrena a Barcelona.

 

9. El Grec als Museus

El Macba i el Museu Nacional d'Art de Catalunya acolliran dues les perles del festival.

Al MNAC, una obra de teatre documental fa pujar a l'escenari els vigilants dels museus, aquells a qui paguen per mirar i ser pràcticament invisibles.

I al MACBA ens visitarà una de les artistes més desitjades pels festivals europeus: Marlene Monteiro. Aquesta creadora originària de Cap Verd, extravagant i sorprenent, ja va deixar bocabadats fa tres anys els espectadors del Festival Salmon.

 

10. El Grec més festiu i canalla

El Grec recupera la imatge del faune
El Grec recupera la imatge del faune

El festival recupera la imatge del faune, símbol del Grec durant molts anys, per reivindicar la seva part més festiva i canalla. I aquesta part es viurà sobretot en dos escenaris.

D'una banda, a la plaça Margarida Xirgu, amb una oferta d'espectacles de carrer i propostes de restauració dels comerciants del Poble-sec.

I de l'altra, al Molino, amb una programació queer que posarà en valor la diversitat i la dissidència sexual.

 

ARXIVAT A:
TeatreMúsica
Anar al contingut