L'erupció d'un volcà a Islàndia adormit durant 900 anys atreu centenars de turistes
Centenars de curiosos passegen a prop de la lava del volcà (Reuters / Cat Gundry-Beck)

L'erupció d'un volcà a Islàndia adormit durant 900 anys atreu centenars de turistes

Els experts no veuen perill a acostar-se a la lava, que avança a poc a poc

Actualitzat

A Islàndia, un volcà en erupció prop de la capital, Reykjavík, ha atret centenars de curiosos per contemplar aquest espectacle de la natura. S'hi poden acostar tant que poden sentir com puja la temperatura al voltant de la lava.

Feia 900 anys que estava adormit, fins que divendres a la nit va entrar en erupció. Els experts, però, creuen que no suposa cap perill per a la gent a pesar dels rius de lava vermella.

L'erupció, situada a Geldingadalur, va començar a Fagradalsfjall. Es tracta d'una vall a uns quatre quilòmetres i mig terra endins des de la costa sud de la península de Reykjanes.

És a només 40 quilòmetres de la capital i molt a prop d'un popular balneari termal, i molts han decidit anar-hi.

(Reuters/Cat Gundry-Beck)


Un dels que hi han anat és l'enginyer Úlvar Kári Jóhannsson:

"Vaig llegir que hi havia un miler de persones a la nit, o sigui que m'esperava gent, però n'hi ha molta."

El sistema volcànic Krýsuvík no té un volcà central, sinó que els geòlegs parlen d'una fissura eruptiva que va anar acompanyada de centenars de petits terratrèmols.

L'accés a la zona va estar bloquejat només unes hores. Protecció Civil adverteix, però, als visitants que cal estar en bona forma física i que els gasos que emanen de l'erupció, sobretot diòxid de sofre, poden arribar a ser mortals.

Émilie Saint-Mleux, una excursionista que hi ha anat amb unes amigues, se sorprenia per la temperatura:

"Quan ens hem acostat a la lava, la temperatura ha pujat 10 o 15 graus. Fins i tot el front se'ns ha posat supervermell!"

Una altra excursionista, Lucille Fernemont, expressava així la sensació:

"La calor em fa pensar en les barbacoes a l'estiu."

De fet, uns científics que han anat a peu de volcà a estudiar-ne l'erupció feien servir la lava calenta per cuinar-se les salsitxes.

 

Possibles restes vikingues en perill

Els arqueòlegs s'afanyen ara a intentar confirmar l'antiga llegenda del que durant molt de temps s'ha considerat un túmul funerari viking en aquesta zona i que ara està amenaçat de ser envaït per la lava fosa. Segons aquesta llegenda, un dels primers pobladors d'Islàndia va ordenar que el seu cos fos enterrat en un turó on les seves ovelles tenien les millors pastures.

 

Islàndia té 32 sistemes volcànics considerats actius i hi ha una erupció cada cinc anys. El fum de la del 2010 va alterar el trànsit aeri a tot Europa durant una setmana.

ARXIVAT A:
Medi ambientTurisme
Anar al contingut