El president equatorià, Rafael Correa, ha estat evacuat amb una màscara de gas. (Foto: Reuters)
El president equatorià, Rafael Correa, ha estat evacuat amb una màscara de gas. (Foto: Reuters)
Quito

L'Equador declara l'estat d'excepció i Correa denuncia un intent de cop d'estat

La revolta de la policia ha portat el caos a l'Equador, que podria estar vivint un intent de cop d'estat. Les protestes per una retallada salarial han acabat amb el president del país, Rafael Correa, ferit en una cama, refugiat en un hospital i denunciant un intent de cop d'estat. El vicepresident del país fins i tot ha denunciat que l'han intentat segrestar. De fet, els policies sublevats el retenen a l'hospital. Via Twitter, el govern ha decretat l'estat d'excepció. Grups de policies han pres l'Assemblea Nacional i centenars de policies i militars s'han apoderat de l'aeroport de Quito i han obligat a suspendre-hi tots els vols. La policia ha llançat gasos lacrimògens també contra els partidaris de Correa, que s'han enfrontat amb ells a l'exterior de l'hospital on és.

Actualitzat
Rafael Correa ha assegurat que el país està davant d'un intent de cop d'estat. El govern equatorià ha declarat l'estat d'excepció mitjançant el servei de missatges curts Twitter. Una estona després el cap de l'exèrcit, el general Ernesto González, ha fet costat al president i ha demanat als revoltats que tornin a la calma. 

"Convidem la Policia Nacional i els sectors de la societat civil, així com alguns elements de la institució armada, que deposin aquesta actitud", ha afirmat en una connexió emesa per televisió. També ha reclamat que es "revisi o deixi sense efecte" la llei que retalla el salari dels agents. 

Els fets

Les protestes s'han desfermat l'endemà que s'aprovés la llei que redueix els incentius dels policies per equiparar-los amb els de la resta de funcionaris.

El president de l'Equador s'ha desplaçat fins a un dels principals regiments de Quito per parlar amb els agents, que l'han rebut amb una escridassada i li han llançat pedres. "Senyors, si volen matar el president, aquí el tenen: matin-me si els dóna la gana, matin-me si tenen valor, en comptes d'estar entre la multitud, amagats covardament", ha desafiat Correa als agents des del regiment policial.

Nombrosos agents l'han envoltat, d'aquí que s'hagi lesionat la cama -fa poc el van operar del genoll dret- i fins i tot li han llançat gasos lacrimògens

Correa s'ha hagut de refugiar en un hospital de la policia, des d'on ha dit que està pràcticament "segrestat", i ha denunciat per ràdio l'intent de cop d'estat. "És un intent de cop d'estat de l'oposició i són alguns grups enquistats a les forces armades i a la policia que sempre hi han estat, bàsicament el grup de Societat Patriòtica", ha afirmat Correa a la ràdio pública, amb referència al partit polític de l'expresident Lucio Gutiérrez.

Precisament, Gutiérrez ha fet l'actual president responsable del caos, "per abusiu, corrupte i prepotent" i li ha exigit que dissolgui el Parlament i convoqui eleccions presidencials anticipades. 

Des de l'hospital, Correa ha insistit que no farà marxa enrere i que "el procés de revolució ciutadana no el podrà aturar ningú". I ha explicat que hi ha policies que han intentat entrar des del sostre a l'habitació on està refugiat.

Segons l'agència de notícies Andes, Correa s'ha reunit amb una delegació dels policies sublevats, però encara no se sap res de com ha anat aquesta trobada, que ha tingut lloc a l'habitació on rep atenció mèdica. 

Enfrontaments

Centenars de policies han envoltat el recinte sanitari, al mateix temps que centenars de partidaris del dirigent socialista equatorià s'han acostat al palau presidencial per mostrar-li suport. D'altres han anat fins a l'hospital on està refugiat. Hi ha hagut batussa amb els agents. La policia revoltada ha llançat gasos lacrimògens als manifestants, segons han explicat diversos testimonis.

Davant d'aquesta situació de descontrol, la majoria d'empreses, comerços i escoles han tancat. També hi ha hagut saquejos a les principals ciutats, com Quito o Guayaquil.

Suports internacionals a Correa

Governs d'arreu del món, inclosos els EUA i també l'espanyol i la Generalitat, han reclamat que es respecti l'ordre institucional a l'Equador. L'Organització d'Estats Americans (OEA) i la Unió de Nacions Sud-americanes (UNASUR) han convocat reunions d'urgència per condemnar la revolta.
Anar al contingut