L'episodi de pluges intenses continua actiu però es rebaixa el nivell d'alerta
Tempestes al litoral de Barcelona (Alfons Puertas)

L'episodi de pluges intenses continua actiu però es rebaixa el nivell d'alerta

Les tempestes de matinada no han causat incidències destacades, tret d'algun tall de llum i alguna zona inundada

RedaccióActualitzat

L'episodi de pluges d'aquest dimarts a la matinada ha caigut en gran part sobre el mar i no ha causat incidències destacables, segons ha informat Protecció Civil, tret de talls de llum en alguns municipis i alguns carrers inundats. S'ha desactivat el nivell d'alerta del pla Inuncat tot i que poden continuar les tempestes fortes:

 

Durant el matí l'episodi de pluges ha continuat en marxa i una segona línia de tempestes ha caigut de forma irregular.

Les tempestes no ha estat tan abundants com es preveia però han estat intenses en zones puntuals. Per exemple, a Gurb han caigut 5 l/m2 en un minut.

 


En aquests vídeos de Sant Boi de Llobregat i de Vic l'aigua anava acompanyada de calamarsa.

 


En altres indrets, les tempestes han caigut en forma de neu. És el cas del refugi d'Ulldeter, al Ripollès.


Els bombers només han rebut 8 avisos, cap de gravetat.

 

A Barcelona, la tempesta ha descarregat entre el mar i la primera línia de mar (Lluís Pons)​


Inundacions i talls de llum

Algunes poblacions s'han quedat sense llum a causa de la pluja. A Sant Boi, al Baix Llobregat, hi ha hagut més de 5.000 abonats afectats, tot i que cap a dos quarts de nou del matí només quedaven uns 850 abonats sense  llum; a  Sant Pere Pescador, a l'Alt Empordà, dels 600 que no tenien llum només en queda un centenar; i a Tordera, al Maresme, queden 200 habitatges sense subministrament elèctric. Entre dos quarts d'onze i les onze es preveu que quedi del tot restablert.

 

 

Altres afectacions han estat més lleus, com inundacions de carrers o alguna zona baixa.

 

 


Pluja i aparat elèctric

La caiguda de llamps ha estat molt intensa durant la matinada. Fins a les 7 del matí, el Servei Meteorològic de Catalunya ha registrat la caiguda de 36.000 llamps, del quals 12.000 sobre Catalunya, 13.000 de núvol a núvol i uns 850 que han caigut a terra.

 

La majoria dels llamps han caigut al mar (David Torrents)

 

Tant el gruix dels llamps com de les precipitacions ha caigut sobre el mar. Les comarques més afectades han estat a la línia de la costa, des de l'Empordà, passant per la Selva, el Maresme, el Barcelonès --i la ciutat de Barcelona-- i fins al Baix Llobregat; i a l'interior, els aiguats més importants han caigut a la Garrotxa, al Berguedà, al Solsonès, a l'Alt Urgell i al Pallars Jussà. En localitats com Oliana ha caigut una calamarsada en molt poca estona.

 

 

La calamarsa ha caigut en pocs minuts (Míriam Pérez Llordes)

 

Rius i rieres

El volum de pluja no ha fet que rius i rieres augmentessin el cabal fins a superar les lleres i el límits de normalitat. Però Protecció Civil alerta que l'episodi de pluges no s'ha acabat i els cabals poden anar augmentant, sobretot si els aiguats es desplacen a l'interior, a les capçaleres.

 

 

Cal  anar amb compte a la vora de rius i rieres, o en voler traspassar cursos d'aigua. Cal extremar la precaució en zones inundables i també a la vora del mar a causa del temporal i pels cops de vent.

Temporal de mar (Xavi Cabo)

 

Avaries en la xarxa ferroviaria

Tot i que Renfe i Adif no ho relacionen directament amb l'episodi de pluges, la xarxa ferroviària de Catalunya ha quedat afectada per cinc avaries que han causat retards de més d'una hora.

Des de la 1 del migdia i durant una mitja hora, una avaria del Centre de Trànsit Centralitzat a Castellefels ha afectat trens de la linia R2 sud, regionals R13, R14, R15 i R16 i trens de llarga distància del corredor Mediterrani, amb retards superiors a una hora

Una altra avaria en la línia entre Arenys i Mataró que obligava a circullar per una sola via de la línia Rodalies 1 i Regional 1 ha quedat arreglada a 3/4 de 2, segons els tècnics d'Adif. La incidència provoca retards de més d'una hora.

Una avaria de senyalització entre Sants i l'Hospitalet des de 3/4 de 9 fins a 3/4 d'11 ha limitat la capacitat operativa en aquest tram. Ha afectat els trens de les línies R1, R3 i R4 de Rodalies Catalunya. De retruc també ha afectat els trens de la línia R2 sud i R2 nord. En aquest cas s'han reduït les freqüències de pas a dos trens per hora en les línies afectades, per tal de minimitzar els retads, que han arribat a 45 minuts de mitjana.

Una altra avaria de senyalització al Prat-Aeroport ha afectat, durant poc més d'una hora, des de 3/4 d'11, les instal·lacions d'Adif en aquest trajecte, que ha quedat interromput. Els viatgers amb origen o destínació a l'aeroport han hagut d'anar fins al metro.

A l'estació de França, des de les 11 i 5 fins a 3/4 de 12 una avaria ha afectat el subministrament elèctric a l'estació. Ha limitat la capacitat operativa i ha causat retards superiors a mitja hora a les línies R2 sud i regionals R13, R14, R15 i R16.

Progressivament s'han anat recuperant les freqüències i horaris habituals.

ARXIVAT A:
Medi ambientMobilitat
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut