L'enverinament de l'exespia del KGB Litvinenko "és imputable a Rússia", segons Estrasburg

El govern de Putin rebutja la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans sobre l'assassinat de l'exagent rus al Regne Unit fa quinze anys

RedaccióActualitzat

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha sentenciat que la mort de l'exespia del KGB Aleksandr Litvinenko és imputable a Rússia. Litvinenko va ser enverinat amb poloni 210 al Regne Unit fa quinze anys.

El tribunal d'Estrasburg dona credibilitat a la investigació britànica, que va concloure que l'enverinament mortal va ser obra de dos ciutadans russos que van atraure Litvineko, que vivia a Londres i havia obtingut la nacionalitat britànica, i li van subministrar poloni radioactiu en una infusió.

El tribunal retreu al govern rus "no haver fet una investigació interna efectiva". També que Putin no hagi aportat cap document al tribunal per refutar les acusacions.

La investigació britànica va revelar que hi havia "moltes possibilitats" que les dues persones acusades de l'assassinat actuessin per ordre dels serveis secrets. També va confirmar que els autors materials de l'enverinament van ser els agents russos Lugovoi i Kovtun i que probablement Putin va ordenar l'execució.


Rússia rebutja la decisió del TDHE

Rússia ja ha dit que no reconeix la sentència del Tribunal d'Estrasburg, que qualifica d'"infundada".

"És poc probable que el TDHE tingui competències i capacitats tecnològiques per tenir informació sobre aquest afer", ha assegurat el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov. I ha afegit: "no estem disposats a fer cas d'aquestes decisions", quan li han preguntat si pensaven acceptar la sentència del tribunal.

Segons la sentència, que té el vot contrari d'un jutge rus, Rússia ha d'indemnitzar la vídua de Litvinenko amb 100.000 euros per danys morals i amb 22.500 per despeses i honoraris.

Imatge d'arxiu de la vídua d'Alexander Litvinenko
Imatge d'arxiu de la vídua d'Alexandr Litvinenko (EFE)

Enverinat el 2006

Aleksandr Litvinenko, exagent del KGB, els serveis secrets russos, va morir el novembre del 2006, enverinat amb la substància radioactiva poloni 210, tres setmanes després d'haver estat prenent un te al bar d'un hotel de Londres amb dos excol·legues de l'espionatge rus, un dels quals va ser posteriorment diputat a la Duma.

La policia britànica, que va trobar restes de poloni al bar i a la tassa, va acusar els dos exagents del crim, però ells van negar la seva implicació i Rússia sempre ha rebutjat extradir-los.

ARXIVAT A:
Rússia
Anar al contingut