L'enigma resolt dels telèfons Garfield en costes franceses: un contenidor enfonsat

Una associació ecologista de la zona va poder contactar amb un veí que sabia la ubicació del contenidor d'on venien arrossegades les peces dels telèfons

Actualitzat

Aquesta setmana s'ha resolt l'enigma de les restes de telèfons en forma del gat Garfield que arribaven a les costes franceses de la Bretanya. Durant més de trenta anys han estat arrossegades pel mar des d'un contenidor a 30 metres de profunditat.

Tal com informa l'agència France-Presse, el misteri s'ha resolt gràcies a la feina de l'associació Ar Viltansoù, que denuncia la quantitat de plàstics a les platges de la zona. La seva presidenta explica que d'ençà que ells existeixen, fa 18 anys, sempre s'han trobat alguna peça d'aquests telèfons Garfield.

Ar Viltonsoù assegura que només el 2018 van recollir més de 200 peces que eren part d'aquest particular telèfon. L'associació va utilitzar-ho com a símbol de la seva campanya contra la contaminació plàstica, també a través del hashtag #AllertePollution.

Aquestes imatges van arribar a un granger de la zona, René Morvan, que va explicar en declaracions a France 3 que s'havia posat en contacte amb els ecologistes perquè sabia la localització del contenidor d'on venien els telèfons.

Morvan relata que tenia 19 o 20 anys quan ell i el seu germà van veure totes aquestes peces al voltant de la platja després d'una gran tempesta als anys 80. En seguir-los el rastre, les peces els van portar a un contenidor destruït que es trobava en una cova del mar.

 

La contaminació marina

Tot i que no se sap encara com hauria arribat el contenidor en aquesta cova, segons el World Shipping Council (WSC) el 2017 van caure 1.390 contenidors al mar. France 3, però, eleva la xifra. Assegura que cada any acaben al mar entre 1.500 i 15.000 contenidors i avisen que n'hi ha que poden no ser registrats perquè es volen ocultar. 

En un reportatge de France Info sobre la contaminació del mar per la pèrdua de contenidors, el mitjà assegura que és un fenomen difícil de mesurar perquè el mercat de portacontenidors és massa opac. Per Brest, un municipi de la Bretanya, hi circulen uns 40.000 vaixells per any.

 

 

En les platges properes a aquest municipi, l'any 2014 un portacontenidors en va perdre fins a 600, omplerts de carn congelada i de fruita. Un cop els contenidors s'han alliberat de les mercaderies, que en aquest cas no tarden tant a degradar-se, per si mateixos representen contaminació per diversos segles.

GreenPeace calcula que el 20% dels residus al mar provenen de l'activitat marítima mentre que el 80% prové de terra. En una investigació realitzada a Espanya, van recollir 320 objectes per cada 100 metres de platja. El 75% de residus eren objectes de plàstic.

ARXIVAT A:
Medi ambientEcologia
Anar al contingut