Els tallers els imparteixen dones investigadores
Els tallers els imparteixen dones investigadores
Tarragona

L'enginyeria també és cosa de dones: la URV acosta carreres tècniques a les noies

Investigadores, enginyeres, estudiants i exestudiants expliquen els estudis tècnics a alumnes de 3r d'ESO a la Universitat Rovira i Virgili

Laura GalánActualitzat

Només un de cada quatre estudiants de carreres tècniques és una noia. La Universitat Rovira i Virgili fa anys que intenta trencar barreres amb l'anomenat "Girls'Day".

Es tracta d'una jornada per promocionar els estudis d'enginyeria entre les estudiants de 3r d'ESO a través de la participació en tallers impartits per dones investigadores i de xerrades amb estudiants i exestudiants enginyeres.

A partir de diferents activitats es mostra a les alumnes la presència de professionals dones en camps com l'enginyeria o la tecnologia, i se'ls explica la conveniència que hi hagi equips de treball mixtos per obtenir un millor rendiment.

Amb aquesta jornada es pretén revisar els rols de gènere que es transmeten i que assumeixen la divisió sexual del treball.

Perquè, malgrat els esforços, la societat manté les diferències home-dona, i això repercuteix, també, en la tria formativa.

Imma Pastor és la directora de l'Observatori de la Igualtat de la URV. Constata que la tria de la carrera depèn de com s'eduquen les persones.

"Des de petits, als nens i les nenes se'ls parla de coses diferents i juguen a coses diferents. Les noies no juguen tant com els nois amb joguines tècniques de muntatge, de construcció, d'aparells electrònics... Encara ara la socialització de les nenes a través de les joguines està molt focalitzada a la cura dels altres. I això es trasllada després al seu interès formatiu quan arriben a la universitat. Les dones estan interessades en les persones, en la cura de les persones."

Pastor assegura que s'ha d'explicar bé que l'objectiu de les enginyeries també són les persones.



Tallers amb dones investigadores

En les jornades del Girls'Day es fan diverses activitats i tallers. Sel's explica que l'enginyeria serveix tant per ajudar la indústria alimentària, utilitzant impressores 3D, per exemple, com per resoldre un "escape room" que carregui les bateries d'un vehicle elèctric.

Elena Pintaluba ha estudiat enginyeria a la URV i n'explica les aplicacions:

"L'enginyeria no només són mates. Les aplicacions les trobem a tot arreu: a la medicina, a l'agricultura, a l'automoció... a tot arreu."

Cristina Solé també també és exestudiant d'enginyeria de la URV.

"El que desmotiva moltes noies per fer enginyeria és que no veuen l'objectiu final de 'seré això quan acabi la carrera'. Però en realitat l'enginyeria obre tantes portes que pots estar en qualsevol sector."

Sara Amili, exestudiant de la URV, és ara enginyera telemàtica i anima les noies a triar estudis tècnics:

"És una carrera difícil però es pot fer siguis noia o noi. És treball constant, es fan coses en equip, pots preguntar als companys i són assignatures on aprens uns conceptes que has d'aplicar per resoldre reptes."

Imma Pastor destaca les habilitats de les noies per fer estudis tècnics:

"Les noies són molt capaces d'estudiar. Confien en la seva força, en el seu treball, però no confien tant en elles mateixes, en les seves capacitats. Hem de superar la idea que l'enginyeria requereix capacitats innates, l'enginyeria requereix treball i les dones treballen moltíssim."

Des de fa més de 30 anys la presència de dones en les carreres tècniques està estancada, és només d'entre el 20 i el 24%, quan la presència de dones en el total d'ensenyaments està vora el 60%.

Una situació que, per revertir-la, se n'ha de parlar des de petits:

"Mestres de primària i de secundària, les famílies i les empreses han de promoure que hi hagi dones i homes per igual a tots els espais de la societat."

El Girls'Day fa deu anys que es fa a la Universitat Rovira i Virgili i és una pràctica que també segueixen universitats d'Holanda, Alemanya, Kosovo, Luxemburg, Polònia, Saragossa i Suïssa.

ARXIVAT A:
Educació Igualtat de gènereUniversitatTecnologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut