L'energia de l'Elèctrica Dharma fa vibrar el Sant Jordi en la celebració dels 50 anys

El concert de la companyia d'aquest dissabte s'emet per TV3, dins la programació especial de Sant Jordi

Judith Casaprima SaguésActualitzat

La Companyia Elèctrica Dharma ha tancat les celebracions del seu cinquantè aniversari aquest dissabte a la nit al Palau Sant Jordi. Ho ha fet amb un concert vibrant, enèrgic i ple de cultura popular i convidats especials.

Al llarg de gairebé tres hores, la Dharma ha repassat les cançons més emblemàtiques de la seva trajectòria, en el que ha estat, més que un concert, una festa. Un públic entregat, prop de 15.000 persones segons l'organització, s'ha desfet davant d'himnes com "La presó del rei de França", "La gent vol viure en pau" o "Inana".

Prop de 15.000 persones han omplert el Palau Sant Jordi en el concert dels 50 anys de la Dharma (ACN/Jordi Borràs)

Espectadors i convidats representen les cinc dècades de música de la Dharma, una barreja intergeneracional que, segons Joan Fortuny, un dels membres més representatius del grup de Sants, ha passat per l'escenari.

"Són moltes dècades i volíem que hi hagués una representació. Des de The Tyets i Santa Salut fins a Maria del Mar Bonet. Ja et pots imaginar."

I Gossos, Sopa de Cabra, Celtas Cortos, Quimi Portet, la Balkan Paradise Orchestra, Jordi Cuixart o Joan Reig, d'Els Pets, han participat en la celebració d'aquest grup, que "ha transcendit en el temps", com va dir Gerard Quintana a TV3:

"Escolto la Dharma i formen part del cançoner tradicional. És com si tinguessin segles. No tenen 50 anys, venim a celebrar els 500 anys de la Dharma."

Com ja va passar en el concert de fa 30 anys, al mateix Sant Jordi, ha estat una festa on no han faltat bestiari, castells i foc. La Dharma, que s'ha inspirat per a la seva música en una fusió del rock i els elements de la història i la cultura popular, ha compartit el Sant Jordi amb les colles de castellers, bastoners, tabalers i diables de Sants, el Camell de Molins de Rei, la cobla La Principal del Llobregat i un centenar de timbalers, grallers i diables d'arreu de Catalunya.

Castellers, bestiari, diables i foc en una festa popular i transgeneracional (CCMA)

Col·laboracions especials

De la marxa i el ritme contagiós de la Balkan Paradise Orchestra al "Què volen aquesta gent" de Maria del Mar Bonet i a l'emotivitat que ha generat la lectura i el cant de "Resistir és vèncer" per l'expresident d'Òmnium Jordi Cuixart. Es tracta d'un text que va escriure quan estava tancat a la presó madrilenya de Soto del Real per l'1-O que la Dharma ha convertit en cançó. Un altre dels instants destacats del concert ha estat la reaparició de Gossos cinc anys després de l'aturada definitiva.

Un dels moments més aplaudits del concert ha arribat quan l'històric grup de rock espanyol Celtas Cortos ha estrenat la versió en català de l'himne "20 de abril".

Com és habitual, hi ha hagut nombrosos moments amb reivindicacions socials, polítiques, independentistes i de suport a Valtònyc, Pablo Hasél i Carles Heredia.

"Quan s'acabi l'energia, mirarem si ho deixem", ha dit Joan Fortuny(ACN/Jordi Borràs)

Un concert ple d'emocions

Les emocions no només s'han viscut en els moments en què s'ha recordat els desapareguts Josep i Esteve Fortuny, sinó en cadascun dels temes que han fet posar dretes les prop de 15.000 persones que, segons l'organització, han omplert el Sant Jordi, com "Contra el fusell, un somriure", "Catalluna" o "L'oucomballa".

El punt àlgid ha arribat després de l'actuació dels Castellers de Sants i l'espectacle de foc dels Diables de Sants, quan, amb "Inana", tots els convidats s'han reunit a l'escenari per cantar el tema, corejat per tot el públic.

El darrer tema de la nit ha estat l'esperat "La presó del rei de França", que ha acabat de deixar anar l'Elèctrica Dharma, públic i convidats per tancar la festa ja fora de tot horari previst.

La Dharma canta "Què volen aquesta gent" amb Maria del Mar Bonet (ACN/Jordi Borràs)

"Ha estat molt emotiu", han dit després del concert els membres de la Companyia Elèctrica Dharma Joan Fortuny i Carles Vidal, per l'afecte que han rebut dels artistes i el públic.

"La gent venia a la recerca de l'amor, amb ganes d'emocionar-se i passar-ho bé. Volíem fer el concert per enviar un agraïment al públic. Ha estat una comunió molt bonica."

Fent balanç, la diferència amb el concert del 1994 "han estat les cadires", ha ironitzat Fortuny.

"Han canviat molts aspectes tecnològics, de so i il·luminació que han permès que tots els músics sonessin molt bé. El 1994, el públic estava dret. Avui, assegut, perquè la majoria són de la nostra edat."

La música de la Dharma ha transcendit el temps i s'ha fet tradició (ACN/Jordi Borràs)

Fortuny ha explicat que la formació no pensa en el futur i "viu el present".

"Què farem? No ens ho hem plantejat. Vivim el moment... Teníem molts plans, i mira el que ens va passar amb l'Esteve i el Josep, no? Quan s'acabi l'energia, mirarem si ho deixem."

El concert del Sant Jordi ha format part de l'Any Dharma i ha estat el punt culminant d'aquesta celebració, que TV3 oferirà aquest diumenge a la nit dins la programació especial de Sant Jordi.

Durant aquest any, el grup ha editat dos llibres i un disc, i té un documental a punt d'estrenar (ACN/Pau Cortina)

El grup també ha editat dos llibres, ha publicat un disc i estrenarà un documental a la tardor, al Festival In-Edit. L'Ajuntament de Barcelona ha dedicat una plaça del barri de sants als dos germans desapareguts Josep i Esteve Fortuny.

De moment, el grup continuarà amb la gira dels 50 anys per tot Catalunya amb els himnes del mig segle de vida.

El barri de Sants ha dedicat una plaça als desapareguts Josep i Esteve Fortuny (ACN/Dharma)

 

 

ARXIVAT A:
MúsicaSant Jordi Cultura popular
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut