L'energètica pública catalana inicia el camí: quines funcions tindrà?

La Generalitat preveu cobrir de plaques solars els terrats dels edificis públics d'aquí al 2030, amb l'objectiu de ser autosuficient

RedaccióActualitzat

El president Pere Aragonès ha anunciat a la Setmana del Clima de Nova York que l'energètica pública catalana estarà operativa d'aquí dos mesos.

Un dels objectius de l'empresa és que la Generalitat s'acabi autoabastint gràcies a les plaques solars instal·lades als més de 1.500 terrats dels edificis públics, d'aquí al 2030. La Generalitat té 5 milions de metres quadrats de sostres i preveu generar 315 megawatts de potència.

La idea de l'administració catalana, de fet, és arribar a ser autosuficient, tenint en compte que la factura de la llum de la Generalitat puja a més de 70 milions d'euros anuals, un càlcul que enguany serà molt superior per l'encariment del mercat elèctric.

"Garantirà que el consum d'energia deixi de ser una despesa i comenci a ser una inversió amb estalvi a curt i mitjà termini i, un cop amortitzada la inversió, esdevingui una font d'ingressos", explica la Generalitat.

Segons ha anunciat el president Pere Aragonès, en el Consell Executiu del 4 d'octubre s'aprovarà un acord de Govern que autoritzarà la Generalitat de Catalunya a crear i aprovar els estatuts de l'empresa.

Aragonès ho ha explicat des de Nova York i acompanyat de la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, amb qui ha participat en la cerimònia d'obertura de la Setmana del Clima.

El govern fa aquest anunci quan falta una setmana per al debat de política general i amb els pressupostos a la vista, que Aragonès vol negociar amb la CUP com a soci prioritari. De fet, l'energètica pública és una proposta que la CUP ja va posar damunt la taula en la negociació dels pressupostos d'enguany.


Què farà l'empresa?

Entre els projectes d'aquesta energètica pública, que tindrà funcions de comercialitzadora, es volen cobrir de plaques solars les zones que han quedat lliures després d'eliminar les cabines dels peatges, les teulades de les dessalinitzadores --que són grans consumidores d'energia-- i les dels instituts.

De fet, la Generalitat apunta que vol posar plaques en tots els seus edificis, ocupar el cent per cent de l'espai disponible i adequat que hi hagi en cada ubicació.

També invertirà en camps solars i parcs eòlics, "projectes privats que tinguin el vistiplau del territori", i proveirà energia a les comunitats locals, però no tindrà capacitat per abastir particulars.

Finalment gestionarà les centrals hidroelèctriques a mesura que vagin exhaurit les concessions actuals. En aquest sentit, el Departament d'Acció Climàtica va anunciar a finals de maig l'inici de l'expedient per recuperar la gestió de les tres primeres centrals hidroelèctriques.

"Serà una peça més del mercat elèctric; no tenim voluntat de substituir les grans companyies sinó d'aprofitar tot el potencial que tenim en la lluita contra el canvi climàtic", ha destacat Aragonès.

 

ARXIVAT A:
Energia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut