L'editor d'Encliclopèdia Catalana Joan Ricart a la presentació del llibre 'Cartells catalans Òpera, teatre i espectacles 1890-2015�…
L'editor d'Encliclopèdia Catalana Joan Ricart a la presentació del llibre 'Cartells catalans Òpera, teatre i espectacles 1890-2015', a la sala d'exposicions de l'Institut del Teatre, el 29 de maig del 2018 (horitzontal).

L'Enciclopèdia Catalana recull en un volum de gran format 125 anys de cartells d'espectacles

ACN Barcelona .-L'Enciclopèdia Catalana ha recollit en un volum de gran format 125 anys de cartells propagandístics de la ciutat de Barcelona. L'antologia ' Cartells catalans Òpera, teatre i espectacles 1890-2015' és el setè volum de la sèrie 'Cartells catalans', que compta amb documents gràfics d'artistes com Joan Miró, Joan Brossa, Joan-Pere Viladecans o Martí Bas. La selecció d'obres del volum han anat a càrrec de l'historiador Santi Barjau i mostra l'evolució tant artística com cultural dels hàbits de consum i les modes estètiques de la societat catalana. Barjau ha explicat que el cartell "funciona com a document històric perquè ens interessa el testimoni de l'activitat que es va fer", però en alguns casos arriba a "la categoria d'obra d'art.

Els cartells anuncien activitats d'espectacle, teatre professional i òpera dels segles XIX, XX i XXI i, majoritàriament, es conserven al Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques de l'Institut del Teatre de Barcelona. Segons la directora de la Unitat Gràfica de la Biblioteca de Catalunya, Roser Pintó, "és un miracle" que l'arxiu documental s'hagi preservat amb el pas del temps. Tot i així, "s'ha fet una tria subjectiva" però "el màxim d'equilibrada possible", ha dit. L'editor d'Enciclopèdia Catalana Joan Ricart ha afegit que, pel que fa al contingut, es pot apreciar des de "l'esclat del Paral·lel" fins "com el franquisme va bandejar el català". S'han reproduït 2000 exemplars del volum, amb un preu de 595 euros cadascun.

Anar al contingut