Sevilla

L'empresa origen del brot de listeriosi va vendre carn a una firma de marca blanca

La listèria, el bacteri responsable de la infecció, que ja afecta 186 persones, s'ha trobat en dos productes més de l'empresa Magrudis

RedaccióActualitzat

Aquest divendres s'ha produït una segona mort que podria estar relacionada amb el brot de listeriosi que afecta cinc comunitats de l'estat, inclosa Catalunya. La primera va ser una dona de 90 anys.

Es tracta d'un home que tenia un càncer de pàncrees terminal. Ara caldrà determinar si ha mort per infecció per listèria, Listeria monocytogenes, el bacteri que ha infectat la resta d'afectats.

L'home, de 72 anys, va ingressar amb febre i a causa del seu estat afeblit ha acabat morint, com ha confirmat José Miguel Cisneros, de la Conselleria de Salut d'Andalusia.

"L'home, amb càncer de pàncrees metastàsic terminal, va ingressar el 10 d'agost amb un episodi de febre i es va aïllar listèria en sang. En aquesta situació pal·liativa, el pacient finalment ha mort."

Continuen les investigacions per trobar l'origen del brot

Mentrestant, l'informe preliminar del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries sobre les causes d'aquest brot de listeriosi apuntaria a una màquina processadora de l'empresa Magrudis de Sevilla, que produïa la carn infectada per listèria, una informació que ha rebut amb cautela el subdirector de Protecció de la Salut d'Andalusia, Jesús Peinado.

"Això l'únic que ens indica és que, efectivament, el bacteri està en aquesta empresa. Com s'ha pogut transmetre? Això és el que investiguem. Aquestes investigacions no són fàcils ni ràpides. Amb la informació que tenim fins ara, l'únic que es pot afirmar és que l'empresa està contaminada per listèria, i és la que ha contaminat la carn."

Altres productes sospitosos

Les anàlisis preliminars a tots els productes de Magrudis també han trobat el bacteri en les especialitats de llom al xerès i llom al pebre. L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició ha ampliat l'alerta a altres productes de la marca "La Mechá": crema de carn entatxonada, llard, "pringá" d'estil casolà i "zurrapa" de llom i de fetge.

El delegat de Salut de l'Ajuntament de Sevilla, Juan Manuel Flores, ha explicat que les anàlisis es van fer el 20 d'agost i encara no són definitives. Per això ha demanat prudència, fins que s'hagin fet totes les proves analítiques.

Flores i Peinado també han informat que s'ha immobilitzat, com a mesura cautelar, una "petita quantitat" de carn de l'empresa Magrudis que l'empresa Comercial Martínez León havia comercialitzat com a marca blanca.

Funcionaris municipals han pogut contactar amb responsables de l'empresa Comercial Martínez León, tancada per vacances, que els han facilitat l'entrada a les dependències perquè poguessin immobilitzar la carn procedent de Magrudis que es comercialitzava com a marca blanca. També s'ha avisat els clients que havien rebut la carn perquè la retirin de la venda.

"Són mesures cautelars, perquè és una carn distribuïda per Magrudis, però no tenim confirmat que estigui contaminada", ha dit Flores.

186 infectats

La xifra d'infectats no para de créixer. A Andalusia ja són 186 persones, de les quals 99 estan ingressades. Hi ha 4 persones en unitats de cures intensives i 31 embarassades hospitalitzades, un grup de risc, ja que la malaltia pot provocar avortaments i danys en el fetus.

Dilluns està previst que hi hagi una reunió entre el govern espanyol en funcions i representants de totes les comunitats afectades per aquest brot.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut