L'empresa no pot canviar unilateralment les condicions beneficioses, segons el Suprem (Pexels / Max Andrey)

L'empresa no pot imposar les dates de vacances als treballadors si abans no ho feia

Una sentència del Suprem dona la raó a uns treballadors de Màlaga que van recórrer a la justícia quan no els van deixar triar les vacances

Sílvia MateuActualitzat

Si un treballador ha triat sempre les dates de les vacances, ho ha de continuar fent. El Tribunal Suprem ha deixat ben clar que l'empresa no pot imposar quan s'han de fer les vacances si el treballador les triava lliurement.

En una sentència, deixa clar que l'empresa no pot canviar unilateralment les condicions beneficioses que hi havia:

"L'empresa no pot, sota l'excusa del mer exercici de les seves facultats organitzatives i directives, alterar aquesta situació unilateralment, perquè la pràctica duta a terme durant anys va implicar l'existència d'una condició més beneficiosa."

 

Els magistrats parteixen de la base que les vacances són un element important per al treballador:

"No és una qüestió intranscendent el dret del treballador a ser escoltat i tingut en compte a l'hora de negociar el moment de gaudi de les vacances, i més si, com passa en el cas present, s'ha determinat aquest moment a la seva conveniència i sense restricció per part de l'empresa."

 

I afegeixen que, si l'empresa vol fer un canvi substancial de les condicions laborals, ha de seguir el procediment que marca l'Estatut dels Treballadors, negociant amb els representants dels treballadors.

 

El Suprem, per tant, dona la raó als treballadors de Valoriza Facilities, una filial del grup Sacyr que ofereix serveis de neteja a la Universitat de Màlaga.

Els 161 treballadors fixos discontinus podien triar les vacances, fins que l'empresa ho va canviar l'any 2015. Els sindicats van denunciar l'empresa per canvis en les condicions de treball. La justícia va acceptar les seves raons, però Valoriza va presentar recurs i el cas ha arribat fins al Suprem.

ARXIVAT A:
Tribunal Suprem
Anar al contingut