La setmana passada es va comunicar l'ERO als treballadors i la producció ja està aturada
La setmana passada es va comunicar l'ERO als treballadors i la producció ja està aturada
Arbúcies

Tanca l'empresa Jocavi, coneguda pels texans, i deixa 34 treballadors al carrer

Josep Canals Vilà va donar empenta a l'empresa, que va néixer el 1820 com una sastreria

Actualitzat

Jocavi va ser una de les primeres empreses que van introduir els pantalons texans a Espanya. Després de gairebé dos segles d'activitat, tanca definitivament l'empresa d'Arbúcies, l'única tèxtil que queda al municipi.

Els responsables han presentat un ERO que afecta tota la plantilla, 34 treballadors, la majoria dones entre 50 i 60 anys, i que fa més de mitja vida que hi són.

L'empresa va anunciar la decisió a la plantilla la setmana passada i, de moment, la producció s'ha aturat completament.

Des del comitè d'empresa reclamen als propietaris que els indemnitzin i que no els facin dependre del Fons de Garantia Social. Fogasa assumeix els pagaments en cas que l'empresa es declari insolvent i té un límit d'indemnització inferior al que els pertocaria pels anys treballats. Carme Ferrando és la seva portaveu.

"Estem enfadats i creiem que, per dignitat, ens haurien d'indemnitzar i no anar a cobrar les indemnitzacions a Fogasa. Aquí hi ha molta gent que fa entre 30 i 40 anys o més que hi treballa."

El 2010 va haver-hi un primer ERO i van despatxar un terç del centenar de treballadors que tenien. Al cap de tres anys, el 2013, en van fer fora una trentena més.

Treballadores de Jocavi a l'exterior de l'empresa


Caçadores i pantalons texans

Jocavi va néixer el 1820 com una sastreria, però no va començar a agafar embranzida fins al 1940, quan va començar a confeccionar caçadores. Josep Canals Vilà li va donar una nova empenta als anys 70, i va ser un dels pioners a introduir els pantalons texans a l'estat.

Els seus dissenys es van estendre a escala internacional. Les col·leccions de Jocavi, sobretot de dona, s'han arribat a comercialitzar en més de 700 punts de venda a Espanya i 400 més d'arreu del món.

Amb la crisi, les comandes van baixar, i, segons Ferrando, l'empresa no s'ha sabut adaptar:

"Nosaltres veníem molt a botigues de poble, que han anat tancant. El que haurien hagut de fer és posar botigues d'ells, amb una marca pròpia."

L'alcalde d'Arbúcies, Pere Garriga, assegura que és una "notícia trista" pel tancament d'una empresa històrica i sobretot pel nombre de famílies afectades. Creu que tots plegats hauríem de pensar quin model volem:

"Per tenir roba més barata, ni tan sols ens plantegem en quines condicions les fa aquesta gent i moltes vegades comporta que acabem destruint l'economia local. Avui ha tocat a Jocavi però demà pot ser qualsevol altra."

L'alcalde ha dit que treballaran perquè s'indemnitzi els treballadors amb les millors condicions possibles i per ajudar a la reinserció laboral, a més d'afavorir "alguna línia específica per a dones més grans de 50 anys".

Anar al contingut