Elon Musk va fundar Neuralink el 2016 (Reuters/Dado Ruvic)

L'empresa de xips cerebrals d'Elon Musk diu que té permís per fer proves en humans

Musk creu que, gràcies als xips de Neuralink, podrà ajudar persones amb alguna discapacitat a fer servir ordinadors o millorar la vida de persones amb obesitat o depressió

L'empresa d'implants cerebrals d'Elon Musk, Neuralink, té llum verda de l'Administració d'Aliments i Medicaments (FDA, en les seves sigles en anglès) per fer el primer assaig clínic en humans.

"Representa un primer pas important que algun dia permetrà que la nostra tecnologia ajudi moltes persones", assegura Neuralink en un tuit, sense donar més detalls de les proves que vol fer. Sí que afirmen que encara no tenen previst reclutar participants.

Musk preveu que els implants cerebrals puguin tractar l'obesitat, l'autisme, la depressió o l'esquizofrènia i ajudar persones amb alguna discapacitat a utilitzar ordinadors.

Els xips, que s'han provat en micos, estan dissenyats per interpretar els senyals del cervell i transmetre informació als dispositius a través de Bluetooth.

Fins ara, a l'FDA --que és l'organisme dels Estats Units que autoritza la introducció de productes mèdics al mercat-- l'ha preocupat el possible sobreescalfament de l'implant, que podria comportar una fuita d'elements químics; la possibilitat que els cables de l'implant entressin dins del cervell i el repte d'extreure el dispositiu de manera segura.

Elon Musk ha arribat a dir que confiava tant en la seguretat dels dispositius que estaria disposat a implantar-los als seus fills. També ha arribat a anunciar fins a quatre vegades des del 2019 l'inici de les proves en humans, però han anat sorgint contratemps.

Des que Neuralink es va fundar el 2016, ha estat objecte de diverses inspeccions als Estats Units. L'última, el desembre passat, per presumptes violacions del benestar animal.
 

Torna a caminar gràcies a un dispositiu al cervell

L'anunci de Neuralink coincideix amb la publicació d'una fita en cirurgia neuronal: un equip d'investigadors suïssos i francesos ha aconseguit, mitjançant un implant cerebral, que un home tetraplègic hagi tornat a caminar.

Ha estat possible gràcies a la instal·lació d'una interfície entre cervell i ordinador, que ha estat entrenada mitjançant la intel·ligència artificial. El dispositiu és la primera connexió d'aquest tipus que s'ha fet mai, i ara permet al pacient transformar les ordres del cervell en accions concretes.

 

ARXIVAT A:
CiènciaTecnologia
Anar al contingut