Personal sanitari atén pacients de covid en un hospital de Polònia
L'EMA diu que l'òmicron demostra que encara estem en pandèmia (Reuters/Kacper Pempel)

L'EMA refreda l'opció de tractar la covid com la grip: "Seguim en pandèmia"

L'Agència Europea de Medicaments destaca que "el virus encara es comporta com un virus pandèmic"

Irene Vaqué ReigActualitzat

Estem en situació de pandèmia i no pas d'endèmia, ha advertit aquest dimarts l'Agència Europea de Medicaments (EMA), que també ha demanat no relegar a "malaltia lleu" la covid provocada per la variant òmicron.

El mateix dia que l'OMS ha pronosticat que la meitat de la població europea s'haurà contagiat d'aquí dos mesos, l'EMA ha subratllat que cal ser conscient "de la potencial càrrega, sobretot hospitalària" d'una variant que es propaga ràpidament.

En una roda de premsa telemàtica, el cap de l'estratègia de vacunació de l'EMA, Marco Cavaleri, ha remarcat que encara no estem en el punt en què la covid-19 es pugui tractar amb una grip, és a dir, com una malaltia endèmica:

"Ningú sap quan serem al final del túnel, però hi arribarem. L'important és que veiem que estem avançat cap a un virus més endèmic, però crec que no podem dir que ja haguem arribat a aquest punt. El virus encara es comporta com un virus pandèmic i l'aparició de l'òmicron ho demostra. No hauríem d'oblidar que estem en pandèmia."

L'EMA, per tant, sembla lluny del pla en què treballa el govern espanyol per canviar l'estratègia contra la covid. De tota manera, no es preveu posar en marxa, com a mínim, fins que passi la sisena onada.

Descarta dosis de reforç contínues

Cavaleri ha instat a continuar-se immunitzant contra el SARS-CoV-2 perquè les dades demostren que la vacuna protegeix de la malaltia greu i la mort. I ha comentat que la vacunació sumada a la immunitat natural per l'onada de contagis comporta avançar cap a un nou escenari més a prop de l'endèmia.

Un sanitari organitza testos d'antígens
Un sanitari organitza testos d'antígens (Reuters/Chalinee Thirasupa)

Tenint en compte això, l'EMA ha rebutjat donar dosis de reforç "contínuament". De fet, Cavalieri ha reconegut que veuen amb "preocupació" una estratègia de vacunació que impliqui inocular els ciutadans cada tres o quatre mesos, excepte en persones immunodeprimides:

"Hi ha dues preocupacions. Si poséssim reforç, per exemple, cada quatre mesos, podríem acabar tenint problemes amb la resposta immunitària. Hem de tenir cura de no sobrecarregar el sistema immunitari. I en segon lloc, hi ha el risc de fatigar la població amb l'administració continuada de recordatoris."

 

Argimon: "És prematur tractar aquesta malaltia com una grip"

En la mateixa línia de l'EMA, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha considerat que és massa aviat per poder canviar l'estratègia davant de la covid.

Preguntat al "Tot es mou", de TV3, pel pla que ultima el govern espanyol, ha afirmat que "encara és prematur tractar aquesta malaltia com una grip" i ha justificat que la meitat dels hospitalitzats per covid ho fan per una pneumònia vírica bilateral, cosa que, amb la grip, és excepcional.

Argimon ha defensat, però, que, un cop passada la sisena onada, caldrà "abordar-ho de manera diferent".

En aquest punt ha coincidit el professor de Farmacoepidemiologia de la Universitat d'Oxford Daniel Prieto-Alhambra, que considera que cal obrir el debat de com s'haurà de tractar la covid un cop deixi de ser una pandèmia. "És important que ens comencem a preparar per la fase endèmica", ha manifestat a Catalunya Ràdio.


Sobre la campanya de vacunació, el conseller de Salut ha destacat que la tercera dosi "té tot el sentit del món" per mantenir la immunitat però ha considerat que no tindria sentit una quarta dosi de la vacuna original. "No estarem vacunant-nos 'in eternum' amb la mateixa vacuna", ha dit:

Argimon ha admès que el ritme de punxades de les dosis de reforç es frenarà els pròxims dies a Catalunya, perquè les 400.000 persones positives els últims 20 dies esperaran abans de posar-se-la.

Tot i que el protocol estatal estableix que es pot posar al cap de quatre setmanes, el conseller ha admès que no passa res si s'esperen 8, 10 o 12 setmanes.

En aquests moments, segons Salut, hi ha al voltant de 190.000 cites disponibles a vacunacovid per posar-se la dosi de reforç fins al 31 de gener.

 

ARXIVAT A:
ÒmicronCovid-19Coronavirus
Anar al contingut