Càpsules de fàrmacs orals de caràcter antiviral
Càpsules de fàrmacs orals de caràcter antiviral
Brussel·les

L'EMA avala l'ús del primer fàrmac oral efectiu contra la Covid, el molnupiravir

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) recomana l'ús de l'antiviral desenvolupat per la farmacèutica Merck en qualsevol fase de la Covid

Carles Claret VilasecaActualitzat

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha avalat l'ús del molnupiravir, una pastilla antiviral, per al tractament de la Covid-19 sigui quin sigui l'estat dels pacients.

Prèviament, aquest dijous al matí l'Agència Reguladora de Medicaments del Regne Unit ha emès un comunicat en què el considerava un medicament "segur i efectiu per reduir el risc d'ingrés hospitalari o la mort de persones amb Covid".

Comercialitzat per Merck, les autoritats sanitàries britàniques i, a la tarda, també les europees, afegien que l'eficiència del fàrmac es constata tant en pacients amb afectació "de suau a moderada" com en els que la malaltia els pugui provocar la mort.


Com s'administra

El molnupiravir s'administra per via oral i, segons els estudis avalats per l'EMA, "pot reduir la capacitat multiplicativa del coronavirus dins del cos" i reduir l'impacte de la Covid en els pacients contagiats. Així ha comunicat a la xarxa que donava llum verda a l'administració de l'antiviral:


El cap d'estratègia de vacunació de l'EMA, Marco Cavalieri, ha assegurat que el regulador europeu té la intenció d'emetre recomanacions als estats sobre l'ús del molnupiravir.

L'objectiu és que es pugui utilitzar en cas d'emergència, tot i que encara no està comercialitzat. Cavalieri ha afegit que intentaran "accelerar" l'estudi del fàrmac perquè arribi "com abans millor" a les autoritats sanitàries de cada país.


Altres tractaments en estudi

Paral·lelament, l'ens regulador farmacèutic europeu està avaluant vuit possibles tractaments més per a pacients amb Covid-19 amb diferents nivells de gravetat.

L'EMA calcula que podrà publicar conclusions d'almenys tres d'aquestes prospeccions abans no s'acabi l'any. El comitè de medicaments humans va començar a avaluar el molnupiravir a finals d'octubre. L'autorització per comercialitzar-lo encara trigarà.

No obstant això, l'EMA està "disposada a assessorar" els estats membres perquè ja en puguin fer un ús d'emergència, abans fins i tot d'obtenir oficialment la llicència europea.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut