El logo de Pfizer en una de les oficines de la companyia a Berlín
Pfizer ha desenvolupat el Paxlovid, el primer tractament oral contra la covid autoritzat a la UE (Europa Press/Christophe Gateau)

L'EMA aprova el fàrmac oral de Pfizer contra la covid, el primer autoritzat a la UE

L'Agència Europea de Medicaments dona llum verda a la comercialització del Paxlovid, que redueix el risc de mort en pacients amb risc elevat de tenir covid greu

Irene Vaqué ReigActualitzat
TEMA:
Coronavirus

Llum verda de l'Agència Europea de Medicaments (EMA) a l'ús de la píndola antiviral de Pfizer contra la covid-19. Paxlovid, que és com s'anomena el fàrmac, és el primer tractament d'aquesta mena autoritzat a la Unió Europea contra aquesta malaltia.

La píndola es destinarà als adults que no necessitin oxigen i que tinguin més risc de desenvolupar malaltia greu, segons ha explicat l'EMA en un comunicat.

Espanya va comprar 340.000 dosis del medicament, a les quals s'afegiran les que li corresponguin per la compra centralitzada de la UE.


L'ús del Paxlovid té més beneficis que riscos

L'EMA en va aprovar al desembre l'ús d'emergència i ara ha recomanat el que s'anomena "comercialització condicional" d'aquest medicament, el primer fàrmac oral contra la covid. És a dir, que hi dona el vistiplau per una via més ràpida pel context d'emergència sanitària i perquè s'ha acreditat que té més beneficis que riscos.

L'aval ha estat després d'analitzar els estudis amb pacients que han permès concloure que l'ús de Paxlovid redueix "significament" les hospitalitzacions o defuncions dels malalts que tenien com a mínim una malaltia de base que els posava en risc de tenir covid-19 greu.

En comparació amb el placebo, el risc d'ingrés o mort es va reduir en un 89% en els tres dies següents a l'inici de símptomes i en un 88% en els cinc dies.

La comissària europea de Salut, Stella Kyriakides, ha descrit aquest antiviral com "la segona línia de defensa" contra la malaltia causada pel SARS-CoV-2, després de les vacunes. "Té el potencial de marcar la diferència en persones amb un risc elevat de tenir covid severa", ha manifestat.

A punt perquè ens arribi la primera pastilla contra la Covid
El Paxlovid redueix el risc de mort o hospitalització per la covid-19 (Reuters/Pfizer)

El paxlovid conté dos principis actius, PF-07321332 i ritonavir, en dos comprimits diferents. El primer redueix la capacitat del virus de multiplicar-se, mentre que el ritonavir allarga més temps l'acció del primer.

La majoria de pacients estaven infectats amb la variant delta. Segons els estudis de laboratori, la previsió és que el Paxlovid sigui actiu també contra la variant òmicron i les futures que puguin aparèixer. També van concloure que els efectes secundaris del tractament van ser "generalment lleus".

El que sí que es farà constar a les advertències és que el ritonavir que conté "afecta l'acció de molts altres medicaments" i per això se n'informarà els professionals sanitaris que l'hagin de receptar.

L'autoritat sanitària de la UE també revisa el medicament oral de Merck, però l'aprovació de l'ús comercial s'està allargant més perquè l'empresa va revisar les dades dels assajos al novembre i va dir que l'eficàcia era força menor del que s'havia calculat.

 

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus Covid-19
Anar al contingut