Una infermera prepara una vacuna contra la covid
Una infermera prepara una vacuna contra la covid
La Haia

L'EMA alerta que múltiples dosis de reforç podrien reduir l'eficiència de la vacuna

L'Agència Europea de Medicaments veu "raonable" administrar la quarta dosi a les persones immunodeprimides, però creu que "no hi ha evidències" sobre la necessitat de fer-ho de forma general

TEMA:
Vacunes

En ple debat sobre la possibilitat d'administrar una quarta dosi de la vacuna contra la covid-19, l'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha avisat que l'administració de "múltiples dosis de reforç" durant intervals curts de temps podria no ser "una solució sostenible a llarg termini".

El cap de l'estratègia de vacunació de l'EMA, Marco Cavaleri, ha dit en roda de premsa que els reguladors de medicaments de diferents regions, entre els quals hi ha l'Agència Europea, coincideixen a no recomanar que es generalitzin les revacunacions:

"L'administració repetida de reforços amb diversos intervals de temps curts podria reduir el nivell d'anticossos que es poden produir cada cop que se n'administra una, ja que el nostre sistema immunològic necessita una certa quantitat de temps per mostrar la resposta a l'antigen que se li presenta. Això, potencialment, farà que la vacunació sigui una mica menys eficient amb el temps"

En aquesta advertència, Cavaleri no hi inclou la tercera dosi, que a Catalunya ja s'està administrant, sinó que es refereix a potencials futures dosis.

Una dona es vacuna a Santiago de Xile
Una dona es vacuna a Santiago de Xile (EFE/Alberto Valdes)


La quarta dosi, "raonable" per a immunodeprimits

Sobre la quarta dosi, que a l'Estat s'ha autoritzat per als pacients més vulnerables, assenyala que "no hi ha evidències d'estudis clínics o la vida real sobre la necessitat o valor" per a la població en general.

D'altra banda, el responsable de l'estratègia de vacunació de l'EMA sí que ha apuntat que és "raonable" que les autoritats de salut pública la considerin per a les persones amb un sistema immunitari deprimit.

En cas que en el futur sigui necessari tornar a immunitzar --com a mínim els grups de risc--, Cavaleri subratlla que les dosis de reforç podrien oferir-se amb l'arribada del fred, tal com es fa amb la vacuna de la grip. D'aquesta manera, s'augmentaria la resposta d'anticossos "quan més ho necessitem", a diferència del que passa amb les dosis consecutives.

 


Situació "molt preocupant" a Europa

El cap de l'EMA sobre estratègia de vacunació ha comentat les conclusions d'una trobada entre reguladors d'arreu del món que es va fer la setmana passada, copresidida per l'EMA i l'Agència de Medicaments dels Estats Units (FDA), en la qual es va discutir quina ha de ser la resposta regulatòria global al coronavirus.

Els participants, entre els quals hi havia experts de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i de la Comissió Europea, van revisar les evidències disponibles sobre l'efectivitat de les vacunes contra la variant òmicron, per tal de trobar "una alineació de requisits regulatoris clau per donar suport al desenvolupament d'una vacuna adaptada".

Un centre de vacunació de Dublín
Un centre de vacunació de Dublín (Reuters/Clodagh Kilcoyne)


En un moment d'altes xifres de contagis a Europa arran de la ràpida propagació d'òmicron, Cavaleri ha reiterat que les vacunes disponibles contra la covid protegeixen bé contra la malaltia greu, l'hospitalització i la mort per la infecció, més que davant del contagi.

"La situació en el continent continua sent molt preocupant, sobretot vista l'alta taxa de contagis que estan progressant per la malaltia, la qual cosa està augmentant la pressió sobre els hospitals i l'atenció primària", ha explicat.

Cavaleri també ha lamentat que només el 40% de la població adulta de l'Espai Econòmic Europeu (la UE, més Islàndia, Liechtenstein i Noruega) hagin rebut la dosi de reforç i quedin prop d'un 20% dels ciutadans sense la pauta completa.

 

 

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19ÒmicronCoronavirus
Anar al contingut