La seu de l'Agència Europea de Medicaments, a Amsterdam
La seu de l'Agència Europea de Medicaments, a Amsterdam (EFE)

L'EMA alerta que els medicaments amb ibuprofèn i codeïna poden provocar "danys greus"

S'han detectat algunes morts a la Unió Europea, però en casos en què s'ha abusat d'aquests medicaments i en països on no s'exigeix recepta per vendre'ls

RedaccióActualitzat

L'Agència Europea de Medicaments, l'EMA, ha alertat que els medicaments que combinen ibuprofèn i codeïna poden provocar "danys renals i gastrointestinals greus" i fins i tot provocar la mort.

Després d'analitzar alguns casos que s'havien detectat, el Comitè de Farmacovigilància de l'EMA ha conclòs que cal canviar els prospectes d'aquests medicaments i informar-ne tota la professió mèdica de la UE.


En casos d'ús excessiu o prolongat

De tota manera, aquest Comitè ha remarcat que els danys greus només es produeixen quan es fa un ús excessiu o prolongat d'aquests medicaments:

"Hem trobat que quan es prenen en dosis superiors a les recomanades o durant un període de temps prologat, la codeïna amb ibuprofèn pot causar danys als ronyons, i impedir que eliminin correctament els àcids de la sang a l'orina."

"El mal funcionament dels ronyons també pot causar símptomes com debilitat muscular i vertigen."

La conclusió és que s'ha d'afegir l'acidosi tubular renal i la hipocalèmia com a nous efectes secundaris d'aquests medicaments.

Recomanen que s'exigeixi recepta mèdica

En la nota en què es va fer públic aquest advertiment, divendres passat, l'EMA diu que la majoria de casos greus es van donar en països on no s'exigeix recepta per vendre aquests medicaments.

Per això recomana que s'ampliï aquesta exigència a tots els països membres de la Unió Europea, cosa que ja passa a Espanya, on no es poden comprar sense recepta.

En concret, a Espanya hi ha només 2 marques d'aquesta combinació a la venda: Neobrufen amb codeïna, i Astefor, tot i que n'hi ha més d'autoritzades que no es comercialitzen.


Menys codeïna i més tramadol

L'avantatge de combinar un antiinflamatori com l'ibuprofèn amb un opiaci fluix com la codeïna és que es poden tractar els dolors de manera àmplia sense utilitzar opiacis més forts.

L'inconvenient, però, és la dependència que provoquen els opiacis, i ara els efectes secundaris greus --detectats per l'EMA-- que pot comportar l'ús massa prolongat dels medicaments.

Segons les dades del Ministeri de Sanitat, l'ús de medicaments que combinen codeïna amb analgèsics com l'ibuprofèn o el paracetamol va a la baixa, mentre que els que fan servir tramadol, un altre opiaci, s'utilitzen cada vegada més.

 

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut