Efectes de les destrosses al centre de París durant les protestes del dissabte (Reuters)
Efectes de les destrosses al centre de París durant les protestes del dissabte (Reuters)
París

L'Elisi prohibirà les protestes dels Armilles Grogues si detecten "elements ultres"

El govern francès relleva el cap de la Policia de París després dels aldarulls de dissabte

RedaccióActualitzat

El govern francès ha decidit prohibir les manifestacions dels Armilles Grogues als Camps Elisis de París si detecta "la presència d'elements ultres". Aquesta mesura s'aplicarà també a altres punts del país especialment castigats per les manifestacions de dissabte passat, com Bordeus i Tolosa de Llenguadoc.

A més, l'executiu ha rellevat el cap de la Policia de París, Michel Delpuech. El substitueix Didier Lallement, fins ara responsable policial de la regió de Nova Aquitània.

L'anunci del relleu policial l'ha fet el primer ministre, Edouard Philippe, després d'una reunió d'urgència amb els titulars de Justícia i d'Interior arran dels episodis de violència que van provocar saquejos i importants destrosses al centre de la capital francesa.

Philippe ha assegurat que la voluntat del govern és destriar aquells que es volen manifestar pacíficament dels que només volen fer destrosses.

"A partir de dissabte que ve, i cada vegada que calgui, prohibirem les manifestacions dels Armilles Grogues en els barris que han estat més afectats si tenim constància de la presència d'elements ultres i de la seva voluntat de provocar danys."

 

El cap de la Policia de París, Michel Delpuech, ha estat rellevat (EFE)
 

Philippe diu que l'estratègia de manteniment de l'ordre no va ser la correcta

El primer ministre ha reconegut que l'estratègia de manteniment de l'ordre que es fa des del desembre "no es va aplicar de manera correcta" dissabte a París, i que "la mobilitat i la reactivitat de les forces de seguretat van errar en la conducció de les operacions."

Segons Philippe, les persones que van anar als Camps Elisis aquest dia "no eren manifestants, sinó esvalotadors" que tenien "l'únic objectiu de saquejar, robar, incendiar...". I ha destacat que no s'ha de confondre "als violents amb la majoria dels Armilles Grogues, que ara no es manifesten", en al·lusió al descens de persones que surten al carrer a les convocatòries cada dissabte. El número dos del govern francès ha advertit que qui participi en aquestes manifestacions es pot convertir en "còmplice" dels violents.

A partir d'ara, les forces de l'ordre tindran "més autonomia per actuar" i podran procedir a "la dispersió immediata" quan hi hagi concentracions amb elements vandàlics, segons ha dit el primer ministre. La Policia tindrà mitjans suplementaris, com drons i imatges de vídeo, i pensa augmentar les multes per participar en una manifestació prohibida.

El govern de Macron diu que 154 comerços del centre de París han estat saquejats aquest cap de setmana. I 27 d'aquests establiments han estat destrossats.

 

ARXIVAT A:
Armilles Grogues
Anar al contingut